Вход | Регистрация

Ухае на Коледа!

... с канелени пръчици и портокалови резени

Ухае на Коледа!
личен архив

Навън ухае на Коледа! Токова е хубаво! Едно приятно и сладко очакване, което никак не натрапва, а само се трупа като емоция, която ще "избухне" с най-голяма сила на 25 декември. Тогава са срещите с приятели, близки, роднини, тогава са и подаръците, които всеки с любов поднася на любим човек.

Коледното настроение се подбужда и от това, което окото вижда и възприема, а именно kоледната украса. Особено ако тя е с модерна визия. Такава я прави флористът Даниел Тенджерков, от Велико Търново. Предлага я за първи път – неокласическа Коледа. Преди седем години се опитва да я наложи, но заради клиента скептик не се осмелява да я развие. След толкова време, сега среща огромен интерес.

"Ако преди 10 години ми кажеха, че ще украсяваме елхата с дантели и шишарки щях да му се изсмея. Към днешна дата самият аз ги използвам и налагам тази мода в града", казва младият мъж.

1451115

Гирляндите и светлинките са в миналото, на преден план са дантелите и натуралните продукти – портокалови резени, канелени пръчици, брезови клонки, живи растения, шишарки и много, много изкуствен сняг. Използват се и кокосови звезди, свещи в различни форми – квадратни, цилиндрични, кръгли.

Наред с естествените продукти, в коледната украса използва за първи път и парафинирани плодове – ябълки и круши, които стоят много ефектно в цялостната визия на декорацията. Красиви бетонни ангели също са част от коледната украса, както у дома, така и в заведения. Те също срещат огромен интерес от клиентите на Дани.

1451101

Той работи и с типичните коледни материали – ратанови състарени играчки и венци, в типичния винтидж стил. Избира и керамика с имитация на плетиво. Експериментира и аранжировка с естествен косъм или украса с текстилни парчета.

Идеята за цялата тази визия на коледната украса е само една – да се разнообрази и модернизира празникът. Защото такъв е Дани – модерен, различен и нестандартен. Използва нетрадиционни материали по стандартен начин и обратното - стандартни материали по нетрадиционен начин.

"Украсявахме цяло заведение с венци, висящи прозрачни топки, с декорация на камината. Направих и елха с неокласическа визия и останах силно изненадан от интереса. След това идваха в магазина хора, които купуваха само елементи или си поръчваха цели елхи в този стил", допълва флористът, който задава визията на клиентите, а те или сами я развиват, или се оставят на професионалиста.  

Като за Коледа модерни са цветовете бяло и червено, но не в съчетание, а поотделно. Защото празникът може да стане препратка към друг, първомартенски.

Красивата коледна украса всъщност може да реши проблемa с избора на подаръци. Тя може да бъде идеален такъв. Флористът има купувач, който си е взел 30 декорации, които ще подари на свои ВИП клиенти.

Радва се, че е усетил истинския дух на Коледа. Защото често среща възгласи като – "Това го видях в чужбина", "Виждала съм такава украса в Италия" и прочие. 

А да наложиш нещо на консервативен град като Търново, е доста трудно, но клиенти винаги има за нестандартното и модерното.

Присъединява се към колегите си флористи, които са подели инициатива за спасяване на коледни дръвчета. Направил е алтернативни елхи – само от вълна, стиропор или само от елхови иглички. Те са лепени една по една. Работата по нея е отнела около 15 часа.

За Коледа Дани си пожелава той и семейството му да са живи и здрави, късмет и щастие, макар че за себе си той го има в изобилие, защото  прави това, което най му харесва – да е в света на цветята.

1451105

Вижте повече идеи в НАШАТА ФОТОГАЛЕРИЯ.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар