Вход | Регистрация

Хотнишката могила разкри тайни от древността

Хотнишката могила разкри тайни от древността
Снимка: Север.бг

Откриха находка от 20 керамични пластини край Хотнишката могила, която, според археологът Александър Чохаджиев, е със стойността на съкровище. И 20-те пластини са подредени една върху друга в четири реда. Това сочи, че вероятно са били съхранявани в органична материя, която е предишна форма на сандъче или торбичка.

Според Чохаджиев такива исторически предмети са изключителна рядкост. Остава загадка дали намерените пластини са случайно забравени, или са били оставени като дар за някого. Ясно е обаче, че те са били по-скоро заготовка, от която се правят сечива, а не готови инструменти.

Забележителни са размерите на една от находките, чиято дължина е 27 см. Това е наистина много трудно постижимо, поради огромната здравина на кремъка, който е и най-качественият на Балканите.

Лудогорският кремък е основното разменно средство за петото хилядолетие преди Христа. Подобни такива изделия са откривани край делтата на Дунав и на юг и запад от Тракия.

От тази суровина са се изработвали всякакъв вид оръдия на труда, които тогавашните обидатели на земите ни използвали в своя бит.

Неизвестни остават и подробностите около някои тракийски находки. Археолози все още не могат да разберат дали намерените вещи са били оставени с някаква определена цел на тези места или са били просто забравени.

Някои такива са например кремъчна брадва с размер от 30 см, която е малко по-голяма от стандартните, които са с 5 см по-къси. Те тежат около килограм, а това ги превръща в масивни сечива, които и до днес могат да отсекат дърво.

Еленски рог, първоначално приличащ на изработен от кост или глина, заинтригува множество археолози. Най-вероятно това е някакъв отличителен предмет за владетели. Причината за това е идеята, за която е бил изработен и която със сигурност не е била някаква трудова дейност.

<< Sever.bg във Facebook >>





Източник: Агенция "Фокус"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар