Вход | Регистрация

Хрупате лешници, храните нервите!

Хрупате лешници, храните нервите!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Обичате ли да ядете лешници!

Ако са ви от любимите, може би ще ви заинтригуваме с тази новина! Или пък ще ви накараме да ги заобичате! Особено ако това касае и здравето ви.

Оказва се, че хрупкавата ядка е добра за понижаване на лошия холестерол в кръвта.

Препоръчва се при спазване на диета, въпреки че са богати на мазнини и имат  доста калории – в 100 г има около 664 ккал. В сравнение с други видове ядки, те имат повече витамин Е. Съдържат и полезните ненаситени мастни киселини. 12% от веществата в тях са протеини., пише Apotheken Umschau, цитиран от bolenzdrav.com.

Лешниците съдържат и доста минерали – калций, магнезий, фосфор, желязо и цинк. Витамините от групата В са доста добре представени. В тях има още доста фибри и вторични растителни вещества – фитостерини, които са важни за много биохимични процеси в организма. Неслучайно наричат лешниците "храна за нервите".

Ядките се използват много често в сладкарството като съставка на торти, кексове и бисквити. От тях се прави още нуга и кремове за мазане с шоколад. Добавят ги още в салати, сос песто и други сосове. Олиото от лешници е чудесна съставка за дресинг.

Произходът на дървото леска е от Европа и Мала Азия. В античността гърците и римляните са ценели лешниците като вкусна и полезна храна. В даден момент са ги използвали дори като лекарство.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар