Вход | Регистрация

Чудновата билка опази Търново от наводнение

Под нея Майка Богородица се е скрила с младенеца

Чудновата билка опази Търново от наводнение

Уникална билка показа днес Емил Елмазов на Самоводската чаршия във Велико Търново по повод Еньовден.

Това е богородичната билка - спасителка - "Салвия скларея", най-голямото растение от семейство Салвия.

Историята й се свързва с цар Ирод, който погнал заради младенците майките, за да няма наследник на неговия трон. Светата майка - Богородица тичала с младенеца и помолила лечебните треви да я защитят. Само "Салвия скларея" разперила листата си и казала - "Влез под мен". Така Светата майка била спасена, а тя решила да я благослови с думите - "Помагай на всички майки и преди да имат деца, и след това".

И до ден днешен билката е ползва с голям успех за лесно зачеване и раждане.

Растението Елмазов открил съвсем случайно миналата есен в семенната банка. Посял я на съвсем малко място пред неговата чайна "Билкария", в квартал "Асенов" във Велико Търново.

Интересен и чуден бил моментът, в който по време на наводненията, прелялата вода от р. Янтра, стигнала на 5 метра от растението и започнала да се отдръпва. Затова и билкарят я нарекъл спасителката на Владишкия мост, от който заради високите води има откъртена греда и паднал каменен къс от подпорите.

"Кувет маджун", приготвен днес от екипа на Елмазов и раздаван за Еньовден на Самоводската чаршия е за сила и здраве в зимата, и във време на зарази и повлачища. Рецептата беше раздавана на посетителите. Тя е записана от учителя Недко Стойков във Втората му тетрадка с рецепти, започната през 1923 г. и завършена 10 години по-късно. За панацеята се използват 75 местни билки и допълнения. Хубаво е те да се пресни.

1317848

Вторият елексир за празника бе Еньовска амброзия. Тя се прави за първи път по този начин, с магнитно поле. В 12.00 часа се пуска лъч светлина върху огромна лупа и в завъртяната наляво вода се слагат части от растения, които трябва да се откопират като код. Получава се т.нар. "вечна вода", която лекува. Тя е силно хомеопатично средство.

1317843

Елмазов съветва да консумираме повече здравословна храна, по възможност първични и природни структури. Неслучайно експериментира с различни лечебни продукти. Най-новите са шипкова паста с билки и меча сила, която извлича хармонията между нивата - подземен - джинжифил; приземен - боровинка; надземен - кълнове от лимец и въздушен - лимона, и мед.

Билкарят пророкува, че до 10 години европейците ще дойдат у нас заради чистите ни и все още незамърсени почви. За да се лекуват и похапват здравословна и чиста храна. Това би донесло нов капитал за страната ни или както билкарят го нарича - "Еньово злато".

Според него, трябва да се спре и голата сеч на горите, в които се унищожават горските билки, които могат да виреят точно там. Това са местните видове, т.нар. ендемити.

Смята, че маточината ще се превърне в билка хит, тъй като тя удължава живота.

Цитира изследване, направено в Англия, на над 90-годишни хора. То показало, че 80% от тях пили през цялата си старост чай от маточина.

1317841

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар