Вход | Регистрация

Шоколадът намалява риска от инсулт

Шоколадът намалява риска от инсулт
Снимка: sxc.hu

Според последните изследвания дори само една хапка шоколад влияе положително на мозъка и намалява риска от инсулт. Това е мечтата на всички любители на шоколада се превърна в реалност - шоколадът се оказа полезен за здравето. Черният шоколад е полезен, но с най-новите изследвания стана ясно какво е положителното му действие върху кръвоносните съдове. Според учени от университета в Глазгоу яденето на само едно блокче шоколад има пряко въздействие върху мозъка и може да предотврати риска от инсулт.

Рискът от инсулт може да се предотврати чрез шоколада, заради поведението на кръвоносните съдове на мозъка при взаимодействие с шоколада. Полезни флавоноиди, открити в какаото са антиоксиданти, които помагат за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания.

 Учените са измерили скоростта на кръвта, течаща през най-голямата артерия в мозъка, докато хора са яли шоколад в легнало положение. Те открили, че шоколадът има ефект върху нивата на въглероден диоксид, които засягат кръвоносните съдове, подобрява на притока на кръв, което на свой ред влияние върху мозъчните клетки. "Нашето изследване показа директната връзка на шоколада върху кръвоносните съдове на мозъка. Проучването установи, че шоколадът има ефект върху нивата на въглероден диоксид, които засягат кръвоносните съдове, подобрява притока на кръв и на свой ред влияние върху мозъчните клетки ", казва проф. Матю Уолтърс.

____________________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg





Източник: в-к "Посредник"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар