Вход | Регистрация

Честит Ден на народните будители!

Честит Ден на народните будители!
Снимка: Север.бг

Денят на народните будители, 1 ноември, е посветен на просветителите и книжовниците, които са изградили и съхранили духовните ценности и културното самосъзнание на българите.

За първи път празникът е отбелязан през 1909 г. в Пловдив. През 1923 г. е обявен за общонационален празник, но през 1945 г. е забранен. Честването му е възобновено от 1992 г. по настояване на председателя на сдружението  "Мати Болгария" по това време Петър Константинов.

Денят на народните будители е един от най-тачените дати от българите от най-големия град до най-забутаното селце. Хората организират различни тържества, с които целят да съживят спомените за драматичните времена, в които културата, самосъзнанието, а и самото съществуване на българите са били поставени под въпрос. Празничните чествания днес са посветени на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Сред великите българи, за които се сещаме днес са свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Свети Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Григор Пърличев и много други будители на българския народ и носители на уникалния му дух и култура.

Администрацията на Министерския съвет е избрала днешния празник, за да представи победителя в конкурса за единно лого на европейските фондове на България за периода 2014-2020. В конкурса се включиха над 150 кандидати.

1 ноември е неучебен ден за всички училища в страната. Учениците ще почиват четири дни, като това е есенната им ваканция.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар