Вход | Регистрация

Комунизмът да „влезе“ в училище

Искането е записано в декларация, приета от експерти, които призовават МОН да направи належащите промени по история и литература след широко обществено обсъждане

Комунизмът да „влезе“ в училище
Снимка: Север.бг

Около декларацията "Българският комунизъм да влезе в учебните програми на МОН” се обединиха експерти в правото, социологията, историята и литературата. Конференцията "Българският комунизъм – в учебниците” се проведе днес в БТА.

Участниците призоваха Министерството на образованието и науката да включи в програмата по литература "Задочни репортажи за България” на Георги Марков, стихове на Георги Заркин, фейлетони на Димитър Инкьов и други творби на писатели и поети, забранявани и преследвани от червената диктатура заради демократичните им убеждения. Без такива литературни творби в учебната програма истината за живота в България остава цензурирана.

1046418По време на конференцията бяха представени и пълните данни от социологическото изследване за познанията на младите хора в България за диктатурата. Изследването е разработено от Център "Хана Аренд”, финансирано от Европейския парламент, Фондация "Конрад Аденауер” и изпълнено като външна поръчка от НЦИОМ. Автори на изследването са Васил Къдринов и Ангел Николов.

Резултатите показват, че 76% от младежите не знаят нищо за кариерата край Ловеч, 30% не свързват с нищо Берлинската стена, 62% не знаят причината за смъртта на Никола Петков, 41% не могат да преценят каква е била ролята на Държавна сигурност при комунистическия режим, 95% не са чували за Мара Рачева, 30% не знаят в кой град се намира Европейският парламент, 88% не свързват с нищо Треблинка, 50% не могат да преценят дали съветската армия в България е била окупатор или освободител. 22% от младите хора искат да напуснат България. Според 41% от тях забогателите след 1989 г. са мафиоти, мутри, корумпирани.

1046420

Участниците в конференцията призоваха МОН да извърши, след широко обществено обсъждане с гражданското общество, необходимите и належащи промени в учебните програми по история и литература.

Пълният доклад и всички данни от социологическото изследване са публикувани в методическо пособие за учители по история "Да преподаваме историята на комунизма”.

<< Sever.bg във Facebook >>

 



kulturni-novini.info
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар