Вход | Регистрация

ОС на Велико Търново отказа да облекчи такса смет на училищата

Над 400 000 лева дължат учебните заведения след промените в Закона за местните данъци и такси

ОС на Велико Търново отказа да облекчи такса смет на училищата
Снимка: Север.бг

Общинският съвет във Велико Търново отхвърли предложението на директорите на 19 училища да плащат само 10% от дължимата такса за смет. По този начин промяната в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Велико Търново не стана факт и учебните заведения ще трябва да внесат общо 426 000 лева в местната хазна.

Най-големите длъжници са СОУ "Емилиан Станев" с малко над 68 000 и "Бачо Киро" с 60 000 лева. Казусът възникна, след като с промени в Закона за местните данъци и такси беше постановено наемателите, а не собствениците да плащат данък сграда и такса смет.

Днешното гласуване бе предшествано от разгорещени дебати във великотърновския Общински съвет. Чуха се различни доводи "за" и "против", като депутатите от местния парламент често се обединяваха около дадено становище, без да се съобразяват с мнението на мнозинството от собствената си политическа сила.

Кметът д-р Румен Рашев се изрази метафорично и сравни предложението с това да бъде отрязан носа на даден пациент, за да се спре хремата му, макар и причината за появата й да не е в него. Градоначалникът добави, че в същия дух би могло да бъде предложено община Велико Търново да помогне на Япония с 2-3 милиарда лева или да закупи 2 изтребителя за атакуващата Либия коалиция.

След отрицателния вот за предложението общинарите продължиха да дискутират различни варианти за решаване на проблема, сред които подпомагане на училищата от държавата или местната администрация.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар