Вход | Регистрация

Обучение по чужд език от 5-и клас

Обучение по чужд език от 5-и клас
Снимка: inews.bg

Новият просветен закон дава възможност на българските ученици да бъдат приети в езикова паралелка още от 5-и клас. Още преди новият документ да влезе в сила обаче, някои школа в страната вече са разкрили прием след 4-ти клас в езикови и хуманитарни паралелки.

"Условията за прием са с решение на педагогическия съвет, но не включват изпит по съответния чужд език", уточниха експертите.

В областта на хуманитарните науки също има гимназии с прием след завършен 4-ти клас. Пример за това е Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" във Варна.

Петокласници в профил "хуманитарен" са били приети и в езиковата гимназия "Йоан Екзарх" във Враца и в гимназията "В. Карагьозов" в Ямбол.

С влизане в сила на новия закон обаче тези гимназии, както и математическите ще трябва да се преименуват в средни специални училища, ако искат да запазят приема си след 4-ти клас.

Приемът в математическа или езикова паралелка в 5-и клас вече няма да бъде с конкурсен или какъвто и да било друг изпит, а само с постиженията от олимпиадите по съответния предмет.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: Монитор
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар