Вход | Регистрация

Училищата ще получат до 30 000 лева

Тези средства ще се дават за неотложни нужди и няма да зависят от броя на учениците, заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова

Училищата ще получат до 30 000 лева
МОМН

Училищата ще получават между 25 000 лв. и 30 000 лв. Тези средства ще се дават за неотложни нужди и няма да зависят от броя на учениците, заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в ефира на БНТ.

"Училищата са около 2500 и мисля, че с окло 2,5 млн.лв. това може да се случи", отбеляза тя и подчерта, че тези средства няма да са свързани с капиталовите разходи.

"Искаме тези средства да ги дадем, за да направим училищата по-независими от броя ученици. По този начин ще може да подпомогнем и малките училища, което е изключително важно", обясни министърът. Тези средства няма да могат да се харчат за заплати на учителите.

Министърът изтъкна, че делегираните бюджети остават, но ще бъдат оптимизирани с корекцията от външното оценяване.

По отношение на заплатите на учителите, министърът обърна вниамние, че няма изработени строги правила за формиране на работната заплата и как тя е обвързана с качеството на преподаване.

Министърът изтъкна и ролята на т.нар. училищни настоятелства, в които участват родителите и кметовете на общините. "Те ще имат роля като контрол върху функциите на директора. Директорът трябва да се съобрази с оценката, която му дава настоятелството, учителите, родителите и съответно общината, когато училището е общинско", обясни министърът.

Клисарова заяви, че засега частните училища няма да бъдат финансирани от държавата, но това не означава, че няма да има контрол. Според нея частните училища и университети не би трябвало да се подпомагат на брой ученици, а могат да бъдат подпомагани чрез различни програми, чрез ученическите и студентските практики.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар