Вход | Регистрация

Юбилей на специалност в павликенско училище

Празникът започна с Ден на специалността и практически демонстрации на уменията, които средношколците придобиват по време на обучението

50 години от създаването на специалността "Механизация на селското стопанство” празнуваха във вторник учениците и ръководството на Професионалната гимназия по аграрни технологии в Павликени.

Юбилеят започна с Ден на специалността и практически демонстрации на уменията, които средношколците придобиват по време на обучението. Състезанията бяха  за демонтаж, монтаж, регулиране и изпитване на дюзи, в което се надпреварваха учениците Росен Русчев и Христо Пейков от 10 в клас.

След демонстрацията празникът продължи с майсторското управление на колесен трактор със и без ремарке, което показаха момчетата от 11б клас в ПГАТ. Тези умения учениците усвояват в часовете по предмета "Управление”, а след явяване на изпит придобиват правоспособност – категория "Ткт”.

Всеки от четиримата ученици трябваше да покаже майсторските си способност в управлението на колесен трактор като първо мине с машината по зададена крива с прикачено ремарке, след това го откачи и продължи на преден ход и на заден ход по зададения маршрут. След това ремаркето отново беше прикачено и трактора трябваше да бъде върнат в изходна позиция.

В надпреварата за време победиха Свилен Самарски и Закир Заакиров.

Третата демонстрация беше представена от дванайсетокласниците – "Майсторско управление на лек автомобил”. В часовете по управление на лек автомобил учениците усвояват шофьорски умения и след явяване на изпит придобиват правоспособност – категория "В”.

Специалността "Механизация на селското стопанство” е създадена през 1963 г. Завършилите тази специалност могат да четат и чертаят чертежи на възли и детайли; да планират и организират техническото поддържане на машиннотракторния парк; да извършват ремонт и регулиране на земеделска техника; да управляват трактор.

През последните години учениците от специалността "Механизация на селското стопанство” извеждат производствената си практика в Германия и Австрия и получават европейски сертификати, които им отварят вратите към европейския пазар на труда. Практиките се осъществяват по програма "Леонардо да Винчи” на ЕС, след спечелени проекти на училищното ръководство.

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар