Вход | Регистрация

Как се броят ястията на Бъдни вечер

 Как се броят ястията на Бъдни вечер
Снимка: Thinkstock/Guliver
Повече за:

На 24 декември у нас по стара традиция се празнува Бъдни вечер. Този празник е един от най-обичаните - денят преди раждането на Христос, а традициите са едни от най-стриктно спазваните. Това е последният ден от коледните пости, които са стартирали на 15 ноември.

Според обичаите трапезата винаги е била подреждана близо до огнището и цялото семейство се нарежда около нея. Никой не напуска мястото си, докато не свърши с вечерята и не опита всяка от гозбите. В днешната статия ще ви разкажем малко повече за броя на ястията на Бъдни вечер. Тези стари обичаи се предават от векове от поколение на поколение и в наши дни никой не ги забравя, а ги пази за тази специална вечер.

 Как се броят ястията на Бъдни вечер – традиции и обичаи, които се спазват и до днес

Ястията, които биват поднасяни на трапезата, задължително трябва да са постни. Това е последният ден, в който не се ядат храни от животински произход. Прието е техният брой да е нечетен. Може да са 7 – колкото са дните от седмицата, 9 – колкото трае бременността или 12 – колкото са месеците в годината.

На трапезата се поднася хляб с пара, замесен от стопанката, постни сарми, чушки с боб, варено жито, тиквеник, сушени плодове, орехи, мед, чесън, лук, вино и други. Всяка една храна, която се поставя на софрата, има важна символика. Задължително е първото парче от разчупената пита да се нарече на Богородица и да се поднесе пред иконата ѝ. Когато семейството приключи с вечерята, масата не се вдига, а се оставя така до сутринта. Според поверията, покойниците от семейството идват през нощта, за да се нахранят.

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар