Вход | Регистрация

"Обществен барометър": Как ще гласувате на референдума?

"Обществен барометър": Как ще гласувате на референдума?
Снимка: sxc.hu

На 27 януари (неделя) ще се проведе национален референдум за развитието на ядрена енергетика в Република България. Ние, гражданите, ще трябва да отговорим с "да" или "не" на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

В началото на седмицата ви попитахме, драги читатели, дали и как ще гласувате на допитването. Въпросът определено предизвика интереса и коментарите на някои от вас.

16.7% от отговорилите ще отидат да гласуват с "да", 33.3% - с "не". Няма да гласуват 38.9% от участвалите в анкетата, а 11.1% все още се колебаят и не са решили как ще гласуват.

"Най-вероятно референдумът ще се провали. Не вярвам, че ще гласуват 4,4 млн. души", категоричен е редовният ни читател Димитър Пенков.

"Колкото повече се осведомявам, толкова повече стабилни аргументи излизат и за "да", и за "не". Като цяло смятам, че този референдум е прах в очите на народа - почти сигурно е, че няма да се съберат достатъчно гласове, за да бъде признат. Като изключим всички дискусии - опасно ли е, скъпо ли е и т.н., моят основен аргумент за "не" е това, че не мога да гласувам доверие на тези, от които зависи изграждането на нова АЕЦ, да се разпореждат с толкова пари и с един важен за страната проект", е мнението на Ники Карагьозов.

Много се изговори и все още се говори по въпроса. Като че ли темата за ядрената енергетика не е много ясна сред гражданите. Доста политици се изказаха, че това допитване е безсмислено. Всеки обвинява другия в лъжа и интрига. Но референдум ще се проведе, така или иначе. Малцина са тези, които дават някакви смислени и мотивирани обяснения какъв отговор да изберем.

"Демокрацията е свобода, но и задължение - всеки от нас да има гражданска позиция и трябва да я отстоява. Излезте и гласувайте", така Росен Плевнелиев призова българите да дадат своя вот на предстоящия ядрен референдум.

До тази година в България са проведени общо три референдума. Първият е бил на 19 ноември 1922 г. и е бил за съдене на виновниците за националните катастрофи. Той е одобрен от 74.33 % от избирателите.

Референдум да се превърне ли България в република се провежда на 8 септември 1946 г. Резултатът е 95,6% в полза на промяната на управлението, а избирателна активност достига до 91,7%.

На 16 май 1971 г. избирателите са запитани дали одобряват нова конституция (т.нар. Живковска Конституция). Резултатът е 99,7% "за", с избирателна активност от 99,7%.

На 27 януари ще се проведе първият национален референдум в страната ни след началото на прехода от социализъм към демокрация и пазарна икономика. Екипът на Sever.bg няма да ви каже как да гласувате, но ви призовава да го направите, защото това е ваше право. Нали не искате други да решават вместо вас и впоследствие да ги обвинявате, заради собственото ви нехайство?!

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар