Вход | Регистрация

"Обществен барометър": Подкрепяте ли протестите срещу правителството на Орешарски?

"Обществен барометър": Подкрепяте ли протестите срещу правителството на Орешарски?
Снимка: Булфото

164 дена недоволни от правителството, ръководено от Пламен Орешарски, излизат на протест, скандирайки "оставка" и апелирайки за морал в политиката. Към тях се присъединиха и "ранобудните" студенти. Успоредно с това се провежда и контрапротест в подкрепа на управляващите. Жителите на плевенското село Телиш протестират пък срещу изграждането на бежански лагер в бивше военно поделение в селото. Въобще, в нашата демократична страна протестите са много актуални напоследък, но това е друга тема за размисъл.

Подкрепяте ли протестите срещу правителството на Орешарски? - е въпросът, с който се обърнахме към читателите на Север.бг в началото на седмицата. Оказа се, че изводът от анкетата е многозначен.

38.5% от гласувалите са на мнение, че това правителство трябва да си подаде оставката. Еднакъв е броят - 30.8%, на тези, които смятат, че трябва да се даде шанс на сегашните управляващи да се справят с проблемите и тези, които са съгласни с недоволството на хората, но не е това начинът да го изразят.

Ето какво коментира за Север.бг евродепутатът Ивайло Калфин за протестите у нас: "Не се сещам европейска страна, в която да е нямало масови протести на много хора. Но масовите протести не са проблем, а политическата нестабилност. В Европа всички виждат какво се случва тук - загражденията, темите, нещата които искат протестиращите. България е достатъчно открита. Но няма достатъчно искра, за да запали такова недоволство, че да падне правителството. От друга страна, тази парламентарна конфигурация, не може да се каже колко дълго ще продължи да работи. Може би само Волен Сидеров да определи. Но отвън погледнато има политическа нестабилност у нас."

Изследване на "Галъп" показва, че доверието в правителството е 30%, а недоверието - два пъти по-високо. Увеличават се хората, които смятат, че протестите срещу кабинета трябва да продължат. През юли те са били 39%, септември 41%, октомври 38%, а през ноември - 44%. 41% са на мнение, че протестите трябва да престанат. Само 25% одобряват контрапротести в полза на кабинета, 61% не го одобряват, а 14% нямат отговор.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар