Вход | Регистрация

„Обществен барометър“: Цени ли се днес християнското семейство?

„Обществен барометър“: Цени ли се днес християнското семейство?
Снимка: sxc.hu

 Тази седмица въпросът в анкетата на Север.бг бе провокиран от Деня на християнското семейство и младеж, който се чества на 21 ноември. В условия на икономическа криза, сериозна висока безработица, променени ценностни норми и обществени нагласи, за нас бе важно да разберем цени ли се днес християнското семейство, запазена ли е ролята му като основен обществен фактор или и тази най-малка институция в държавата също е сериозно засегната от промените, които вървят в обществото повече от две десетилетия.

Половината от гласувалите на сайта смятат, че християнското семейство е отживелица. Според 25% отношенията в обществото влияят върху отношенията в семейството. Само 12,5% все още вярват в традиционните християнски семейни ценности. Пак толкова са гласували за отговора: "Какво "християнско семейство", когато много двойки съжителстват без брак?".

Според статистиката на страницата ни във Фейсбук 1122-ма души са прочели въпроса, но само няколко са се "престрашили" да дадат мнението си по него.

Танер Адемов смята, че християнското семейство "не се цени, защото много мислят че парите са по важни. А неща като традиции, семейство, морал, чест и т.н. са умрели отдавна!". Мариана Генова също е на мнение, че не се цени, а трябва.

"Християнското семейство е школа за здрави семейни добродетели – на чиста любов, съпружеска вярност, мир, трудолюбие, целомъдрие. То е домашна църква, в която се служи Богу, възнасят се молитви и се слави Божието име" ( из "Слово за Въведение на Света Богородично"). Не знам дали може да се цени нещо, което не съществува. Съжалявам, че трябва да го кажа/напиша!", е позицията на Ивайло Проданов.

"За съжаление християнското семейство не се цени и не се разбира същността и ролята му, най-вече поради изкривената ценностна система в обществото ни. Особено в последните години се наблюдава целенасочена подмяна на християнските ценности с уж някакви европейски и глобалистични ценности, принципи и правила в световен мащаб, които горещо се прокламират чрез медиите, но всеки може сам за себе си да си направи извод дали "новите" ценности правят обществото по-добро.", пише Димитър Пенков.



Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар