Вход | Регистрация

2013 - Международна година на статистиката

НСИ се подготвя за отбелязването й

2013 - Международна година на статистиката
Снимка: НСИ

2013-та е обявена за Международна година на статистиката. От Националния статистически институт отбелязват това със специален сайт, който е пуснат от днес: http://www.nsi.bg/InternationalYearOfStatistics2013/bg/ .

Д-р Ренета Инджова - председател на НСИ с особено вълнение се обръща към българите като твърди, че най-накрая хората оценят значимостта на статистическата наука. Тя смята, че безспорно на обществото е нужно измерване на промените, възходите и паденията, за да се преценя максимално точно прогреса.

По случай Международната година на статистиката НСИ ще осъществи доста събития. Като например Ден на отворените врати в Централно управление на НСИ и всички Териториални статистически бюра в страната, както и тематична изложба с експонати от 133-годишната история на Българската статистика.

Националният статистически институт ще бъде домакин на годишната конференция на Европейския форум за геостатистика (ГЕОСТАТ).

Ще се провеждат и конкурси за изработване на видеоклип и материали на статистическа тема, а освен това от НСИ се подготвят да участват в международни проекти. Дори от института преценят, че през 2013-та година броят им ще надвиши 25.

От януари 2013 година България е пълноправен член на Статистическата комисия на ООН, а НСИ е кандидат за статут на "редовен наблюдател” в Комитета по статистика на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: Международна година на статистиката
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар