Вход | Регистрация

250 години "История славянобългарска"

250 години "История славянобългарска"
Уикипедия

250 години от написването на първата българска историографична книга "История славянобългарска" и годишнина от рождението на нейния автор Паисий Хилендарски се отбелязват днес.

Творбата на Хилендарския монах поставя началото на възродителния патос в страната ни, което дава основание на литературоведите да смятат книгата му за първата възрожденска литературна творба.

Монахът, роден в Самоковска епархия, вероятно в Банско, през 1722 г., пише пламенните думи "О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?" през 1762 г., за да събуди народа ни от вековния страдалчески унес и примирение.

С романтична нотка и достъпен език той гради наново образите на светите братя Кирил и Методий и на българските царе, без да претендира за историческа точност, а наблягайки върху значимостта на българската история и духовност. Историята и духовността, които трябва да бъдат определящи фактори за всяка национална идентичност. Започва труда си, базирайки се на различни исторически източници, в Банско и го завършва в Зографския манастир на Атон.

Делото на Отец Паисий му носи широка популярност и признание. Той обикаля страната, като съчетава службата си към църквата, бил е таксидиот, с разпространението на своята книга за българския народ. Българската църква увековечава делото на монаха от Хилендарския манастир с канонизирането му за светец през 1962 г.

Повече такива българи са нужни на България, си мисли всеки, спомняйки си за направеното от Паисий. Мисля си го и аз и вярвам, че не е химера. Важното е да се помни, да се повтаря и преповтаря, защото думите имат магическа сила, а в комбинация с действия и вяра в дадена кауза рушат стени.

Оригиналът на "Итория славянобългарска" се пази днес в атонския Зографски манастир, след като през 1998 г. президентът Петър Стоянов връща ръкописа на Паисий в манастира, където е завършен. Стига се до това транно решение за лишаване на държавата ни от толкова ценен документ, защото се смята, че той е било откраднат от Зографския манастир със ъдействието на Държавна сигурност през 80-те години на 20 в. и донесен в България.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар