Вход | Регистрация

60 години от възстановяването на Българската патриаршия

60 години от възстановяването на Българската патриаршия
inews.bg/Марио Евстатиев

Патриарх Неофит отслужи Света литургия за 60-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия тази сутрин в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". След литургията беше отслужен и благодарствен молебен, на който беше огласено патриаршеско и синодално послание за годишнината.

В синодалното и патриаршеско послание, представено от главния секретар на Светия синод епископ Наум, се казва, че Българската православна църква като правоприемник на Плисковската епископия на Префанската патриаршия и Охридската епископия, както и на Търновската патриаршия, са преминали през изпитание на войни и различни политически и обществени режими и въпреки това БПЦ е успяла да възстанови патриаршеското си достойнство на 10 май 1953 г. Гости на тържествата бяха и делегация от румънската патриаршия.

"Всеизвестно е, че Българската Православна Църква, в цялото време откакто бе възстановена през 1872 година, с голямо усърдие е пазила Православната вяра. Поемам по Божия милост и според гласа на Светата ни Църква нейното кормило, за да я водя", тези думи, изреча преди 60 години тогавашният пловдивски митрополит Кирил.

Така, след близо 550 години, Българската Православна Църква отново става Патриаршия и засилва позициите на славянските Църкви в Православния свят, където, макар и невидима, разделителна линия минава между славяни и гръкоговорящи. Кирил е запомняща се фигура, не само в църковната, но и в гражданската история на България, където името му остава завинаги с активната позиция по спасяването на българските еврей по време на Втората световна война.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар