Вход | Регистрация

БГ зрителят не желае да се откаже от кабеларките

Това сочат данните от национално представителното изследване на агенция „Медиана"

БГ зрителят не желае да се откаже от кабеларките
Снимка: sxc.hu

Шокиращо е нежеланието на българския зрител да се откаже от кабелната телевизия и да премине към цифрова, сочат данните от национално представителното изследване на агенция "Медиана". Изследването бе за нагласите и очаквания на телевизионната аудитория пред цифровизацията на телевизионния ефир, което бе представено на кръгла маса във Велико Търново.

Проучването е направено в рамките на изследователски проект "Електронната медийна среда в условията на преход и цифровизация" с ръководител Маргарита Пешева, преподавател във ВТУ. В изследването през юни миналата година са анкетирани повече от 1000 души над 18-годишна възраст с интервюта по домовете.

В момента широката аудитория не прави разлика между HD формат и  просто "добра и ясна картина". Зрителите масово посочват, че гледат в HD-формат програми, които не се излъчват в него. Вероятно става дума за двойно объркване. Част от анкетираните слагат знак за равенство между цифрова (кабел, сателит) телевизия и HD. Други разчитат на телезизора си HD Ready и са убедени, че гледат различните програми в HD-формат, посочи Пешева.

Една четвърт от зрителите, притежаващи телевизори с възможност за приемане на HD формат, откровено признават, че не знаят в какъв формат гледат любимите си програми, посочи Пешева. Според нея не може да се очаква, че цифровизацията на ефирната телевизия ще промени нагласите на аудиторията по отношение на програмите и тяхното съдържание.

В момента по ефирен път (аналогов, с обикновена антена) телевизионен сигнал получават 25 % от домакинствата в страната. Данните показват, че това са най-бедните слоеве от обществото. Огромната маса от ТВ аудиторията (75 %) получава телевизионен сигнал по сателитен или кабелен път. Към момента широката аудитория е ориентирана преди всичко към количеството, а не толкова към качеството на получаваната телевизионна картина.

Трудно можем да очакваме преориентация от традиционните оператори (сателитни, кабелни - предлагащи огромно количество програми) към мултиплексните оператори (предлагащи ограничен набор програми -безплатно и с високо качество), коментира Пешева.

Телевизорът остава семейна "съсобственост" и отпадането дори на един от любимите канали на мъжа, жената или децата ще предизвика конфликт, заключава изследването.





Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар