Вход | Регистрация

Басарбовската обител остана без игумен

Скандално секс видео е в основата!?

Басарбовската обител остана без игумен
bg-patriarshia.bg

Русенският митрополит Наум е уволнил игумена на Басарбовския скален манастир архимандрит Емилиан.

Освен него е освободен и секретарят на Русенска митрополия Ангел Младенов.

"Приемам със смирение и послушание тази заповед на митрополит Наум, не мога да коментирам причините. На мен не ми е обяснено, само мога да твърдя, че няма финансови нарушения в манастира", заяви архимандрит Емилиан, цитиран от БГНЕС.

Секретарят на митрополията Ангел Младенов не пожела да коментира освобождаването си, но заяви, че е имал намерение сам да си подаде оставката, тъй като атмосферата за работа след идването на новия митрополит не му е допадала.

Архимандрит Емилиан е игумен на Басарбовския манастир от 1 юни 2003 г., а Ангел Младенов е църковен служител от 2001 г. От 2005 г. е секретар на митрополията. И двамата бяха едни от най-близките хора на патриарх Неофит, докато беше Русенски митрополит. Отец Емилиан ще продължи да изпълнява задълженията си като игумен на манастира "Св. Марина" в Каран Върбовка и манастира "Св. Петка" в Копривец, както и да служи в Басарбовския манастир и в църквата "Св. Архангел Михаил" в Русе.

Две са версиите за уволненията в Русенска митрополия.

Едната е за финансови злоупотреби, заради които митрополит Наум е назначил финансов одит заради постъпили сигнали от страна на различни лица и светски институции, свидетелстващи за вероятни нередности.

Другата версия е свързана със скандално секс видео, за което се твърди, че е заснето от един от монасите в Басарбовския манастир.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар