Вход | Регистрация

Борисов няма да подава оставка!

Отмяната за забраната на тютюнопушенето на закрито не мина

Борисов няма да подава оставка!
Снимка: Булфото

Отмяната за забраната на тютюнопушене на закрито не мина и в икономическата комисия в парламента. С 10 гласа "за", 6 -"против" и 5 - "въздържали се" предложението на новия текст в Закона за туризма не се приема от депутатите в комисията.

Преди седмица с пълно единодушие членовете на здравната комисия в парламента отхвърлиха промените в Закона за здравето, целящи отмяна на пълната забрана за тютюнопушене.

А премиерът Бойко Борисов обяви, че ако депутатите от ГЕРБ гласуват "за" отпадането на забраната за пушене на закрито, ще подаде оставка.

"Да се надяваме, че няма да ме карат да ходя с оставка на следващото гласуване. Абсолютно съм против да падне забраната", закани се преди дни премиерът.

Интересът към извънредното заседание на днешната икономическа комисия бе изключително засилен. На него присъстваха представители от неправителствени организации, медии и икономическият министър Делян Добрев и здравният Десислава Атанасова.

"Моята позиция не се е променила. Тя е същата като на премиера, президента и на председателя на парламента", посочи здравният министър. Атанасова наблегна на конкретното предложение за промяна в Закона за туризма. По думите й той е в противовес на основните конституционни принципи, защото се нарушават процедурите за приемане на разпоредби, според правилника на НС.

Според нея предложението за включване на нови разпоредби, след първото гласуване на закона и изтичане на срока за писмени предложения, не би могло да се предложи нов текст и това нарушава пряко работата на НС.

Атанасова призова икономическата комисия да отхвърли конкретното предложение.

Според икономическия министър Делян Добрев забраната за тютюнопушенето се отразява сериозно на оборотите и на посещенията в заведенията.

Той изтъкна, че има сериозно пренасочване на туристи в съседни държави, заради по-либералния режим. Самият Добрев заяви, че повече му харесва, когато не се пуши в заведенията, но от друга страна представителите на бизнеса са пред фалит и забраната им се отразява негативно.

Според председателя на икономическата комисия Мартин Димитров забраната за тютюнопушене на закрито не работи и едва ли с подобни забрани могат да се решат проблемите на страната. Той призова депутатите да се замислят дали подобни мерки трябва да се приемат в тази икономическа криза.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: iNews
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар