Вход | Регистрация

Бъдни вечер е!

Целият ден минава в подготовка на празничната трапеза

Бъдни вечер е!
iNews/Радила Радилова

Бъдни вечер е или Малката Коледа.  Това е един от най-светите семейни празници.

В очакване на раждането на Божия син от днес започват празненствата за Рождество Христово. Във всички православни църкви се отслужва света литургия.

Целият ден минава в подготовка на вечерната трапеза, която задължително е постна, а ястията трябва да са 7, 9, 11 Вечерта около трапезата питката се разчупва, като първото парче е за Богородица, второто е на къщата, третото - за бабата, и така до най-малкия член на семейството.

Бъдни вечер се празнува семейно от всички християни, които се събират в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос. Той е посветен на дома, на огнището, но и на починалите предци-родственици, които също се смятат за част  от семейството.

Празничната трапеза включва обреден хляб, наречен  "Боговица", "Богова пита", "Божичник", "вечерник", "светец" или  "харман". Той е замесен с "мълчана вода" от момата или от млада  булка, като брашното е пресято през три сита. От тесто върху  хляба се оформят изображения на нивата и на домашните животни.  Освен този хляб, момата носи и "вит-превит кравай", който е  предназначен за коледарите.

Сред постните ястия са пълнени чушки с ориз,  сърми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според  традицията, колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е  годината. 

Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите,  оборите и градината, за да се прогонят злите духове. След четене на молитвата, стопанинът разчупва питата с парата и първото  парче от нея се оставя пред иконата за Бога, второто е за  къщата, а останалите се разпределят на всеки член от  семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има  най-голям късмет през годината.

Обичаят повелява по време на  яденето да не се става. Трапезата не се прибира, защото се  вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за  благополучието на живите. Под трапезата стопанката слага слама, която се асоциира със  сламата в яслата на новородения Христос. Тази слама не се  изхвърля. Тя се поставя в градините или под плодните дръвчета,  за да раждат повече.

Не се изхвърля и пепелта от бъдника.  Обикновено стопаните я пръскат в нивите и лозята - за  плодородие. От нея слагат и в семето за посев. С тази пепел се  лекуват и някои заболявания. Днешната коледна елха замества бъдника - пън от плодовито  дърво, който горял цяла нощ на 24 срещу 25 декември в огнището,  за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина.

Елхата със запалените свещи  символизира този обред. Основните цветове на украсата й са  червено, жълто, златно - цветовете на слънцето и на огъня, а  запалените свещи са като искрици от горящия бъдник.  На Бъдни вечер завършват и 40-дневните коледни пости.

На днешният 24 декември имен ден празнуват: Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: iNews
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар