Вход | Регистрация

България е против ЕС да помага на Гърция с повече средства от фондовете

България е против ЕС да помага на Гърция с повече средства от фондовете
www.sxc.hu

Българското правителство зае категорична позиция по отношение на плановете на ЕС да подкрепи отделни членки, като увеличи съфинансирането за тях от Европейските фондове.

Според нашата позиция, това ще доведе до неравностойно отношение към държавите-членки, които са съумели в условията на криза да водят благоразумна фискална политика и не са изпаднали в ликвидно затруднение.

Пример за такова неразумно поведение са Гърция, Португалия, Испания и Италия. Предложението да бъде изменен чл. 77 на Регламент 1083/2006 ще превърне тези страни категорично в нетни бенефициенти на съюза, а това ще бъде на гърба на българския данъкоплатец.

Правителството ни е категорично, че такова решение ще има демотивиращ ефект за страните-членки, които спазват Пакта за стабилност и растеж. Според нас най-добър е координираният подход, както и обмислянето на стимули за финансово дисциплиниране на държавите, най-силно засегнати от кризата.

Проектобюджетът за 2012 година на финансовия ни министър Симеон Дянков ясно намекна за позицията, която Министерски съвет зае. Както е известно, страната ни ще се стреми да има дефицит в размер на не повече от 1,3% от БВП.

Финансовата политика на страната ни предвижда още 80% увеличение на средствата от ЕС, като те трябва да достигнато до 3,82 млрд. лв. догодина. 

Като цяло Дянков прогнозира ръст на приходите спрямо разходите. Те трябва да нараснат с 9,6% на консолидирано ниво (включително приходите от местни данъци и такси), като общата им стойност ще достигне 28,73 млрд. лв. В същото време разходите (с включената вноска за ЕС) ще се увеличат с 5,9% до 29,82 млрд. лв.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар