Вход | Регистрация

В Русе ще почетат паметта на загиналите в Бунта на русофилите

В Русе ще почетат паметта на загиналите в Бунта на русофилите

По инициатива на РСОСЗР – Русе на 21 февруари /петък/ ще бъде отбелязана 127-годишнината от гибелта на българските офицери, участвали в Бунта на русофилите през 1887 в Русе.

Съорганизатори на честването са ОУ "Олимпи Панов", Русенски исторически музей и РБ "Любен Каравелов" в Русе.

Събитието ще започне в 11:00 часа пред Паметника на русофилите в Русе.

Организаторите канят всички приятели на Русия и русенци да да почетат с присъствието си паметта на загиналите достойни българи.

1198052

Паметникът на офицерите-русофили в Русе е издигнат през 1933 г. от русенци-родолюбци и близки на загиналите. Автор на проекта е проф. Анастас Дудолов. Скулптурната фигура е била излята от бетон поради липса на средства.

В 1943 г. паметникът е взривен от организация "Бранник". През 1966 г. по случай 80-годишнината от бунта на офицерите-русофили паметникът е възстановен отново по проект на Ан. Дудолов с участието на скулпторите Н. Терзиев и Г. Радулов.

Паметната плоча е поставена и на "Мъжката гимназия" в гр. Русе. Надписът на нея гласи:

"На 19 февруари (3март) 1887 г. от този площад бил даден сигналът за Русенския бунт на офицерите - русофили начело с майор Узунов, Тома Кърджиев, Олимпи Панов и други против диктаторския режим на Стамболов за вечна дружба с великия руски народ. Тук са станали първите сражения".

Детронацията на княз Александър I Батенберг (9 август 1886) и абдикирането му на 26 август 1886 г. предизвикват политическа криза в страната (1886-1887) , която се изостря, след като Русия скъсва дипломатическите отношения с България на 5 ноември 1886 г. Регентството начело със Стефан Стамболов предприема гонения срещу проруски настроените офицери, в резултат, на което много от тях емигрират в Румъния. В началото на 1887 г. част от тях (начело с майор П. Груев и капитаните Р. Димитриев и Ат. Бендерев) създават в Румъния организация под името Революционен комитет, която си поставя за задача да подготви въоръжено въстание в България.

Планът предвижда, след като превземат Русе, военните части да превземат Свищов, Търново, Шумен, Силистра, Варна и да се насочат към София. След преждевременното избухване и потушаване на въстанието на 16 февруари 1887 г. в Силистренския гарнизон, Атанас Узунов, комендант на Русе и командир на пионерния полк, взема решение за въстание в Русе. На 19 февруари част от войската остава вярна на правителството и бунтът е потушен. Осъдени са на смърт и са екзекутирани на 22 февруари 1887 г. майор Атанас Узунов, майор Олимпи Панов, подпоручик Кожухарски, капитан Георги Зеленгоров, подпоручик Трънбешки, подпоручик Енчев и двама граждани Тома Кърджиев и Александър Цветков.

Олимпи Панов и Тома Кърджиев са активни участници в национално-освободителното движение преди Освобождението от османско иго.

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар