Вход | Регистрация

В памет на жертвите при катастрофи

В памет на жертвите при катастрофи

Вся­ка се­д­ми­ца по пъ­ти­ща­та на България за­ги­ватпо­вече от 12 ду­ши, над 150 са тежко по­с­т­ра­да­ли­те, го­ля­ма част ос­та­ват ин­ва­ли­ди за цял жи­вот.

С Резолюция на Генералната асамблея на ООН всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. Тази година той е на 16 ноември.

По този повод в цялата страна се извършиха възпоменателни молитви и панихиди.

Целта е хората по цял свят да се замислят за огромните загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата. Няма гражданин, който пряко или косвено да не е засегнат от войната по пътищата – близки, роднини, приятели.

Над 570 са загинали, а повече от 7400 са били ранени при катастрофи у нас от началото на годината досега, съобщи преди дни министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

В Центъра по кръводаряване на Военномедицинска академия и в Националния център по трансфузионна хематология днес се дава старт на кръводарителска кампания, която ще продължи до 24 ноември 2014 г. в цялата страна.

От Българският Червен кръст, Пътна полиция, Държавно обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Българската православна църква, Българска асоциация на пострадали при катастрофи и Съюзът на българските автомобилисти призовават:

Да обединим усилия за намаляването на броя на жертвите и да направим нашите пътища по-безопасни за всички. На 16 ноември нека почетем паметта на загиналите при пътни злополуки, да изкажем съчувствие към семействата им, но и да помогнем за спасяването на човешки живот като дарим кръв! Всички граждани, желаещи да помогнат, могат да се включат в акцията по кръводаряване.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар