Вход | Регистрация

Великотърновци посрещат Великден на Царевец с камбанен звън и запалени факли

300 козунаци и 3000 яйца ще бъдат раздадени на миряните на 30 април срещу 1 май

Великотърновци посрещат Великден на Царевец с камбанен звън и запалени факли

Великотърновци и тази година са поканени да посрещнат най-светлия християнски празник - Великден, на крепостта Царевец.

През нощта на 30 април срещу 1 май ще бъдат запалени 250 факли, а на гражданите ще бъдат раздадени 300 козунаци и 3000 боядисани яйца. Те са предоставени от Община Велико Търново и фирми партньори.

Желаещите да отпразнуват Възкресението Христово зад крепостните стени могат да влязат в Царевец от 22,30 ч., като маршрутът, по който трябва да минат до Патриаршията музей "Възнесение Господне”, ще бъде осветен.

В 23,30 ч.ще започне пасхалното богослужение, а благодатният огън ще бъде посрещнат тържествено в 00,00 ч. Камбанен звън и празнична заря ще възвестят Възкресението.

От Патриаршията музей ще потегли литийно шествие с факли в 00,30 ч., след което в 01,00 ч. ще започне Света литургия в катедралния храм "Рождество на Света Богородица”.

Богослужението по случай Второ възкресение ще се състои на 1 май в новия храм "Възкресение Христово” в парк "Руски”, информират от Община Велико Търново. То е с начален час 11,00.

Аудио-визуалният спектакъл "Царевград Търнов – Звук и светлина” ще бъде излъчен в 21,00 ч. на площад "Цар Асен I” по повод големия празник.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар