Вход | Регистрация

Ветеринарите излизат на протест

Искат оставки в Агенцията по храните, заради допускането на заразата от "син език" по селскостопанските животни

Ветеринарите излизат на протест
личен архив

Българският ветеринарен съюз организира национален протест срещу политиката на Агенцията по храните.

Организаторите на протеста искат наказания на висши чиновници заради допускането на заразата от "син език" по селскостопанските животни и учредяване на самостоятелна национална ветеринарно-медицинска служба, съобщи д-р Мирослав Първанов от Българския ветеринарен съюз, цитиран от БНР.

Днешният протест, който е четвърти поред в рамките на 2-3 години, пред сградата на Агенция по храните е под наслов "Липса на стратегия, организация и управление на ветеринарно-медицинската дейност".

Ветеринарите посочват, че вземането на кръвни проби за "син език" и обявяването на резултатите е много мудно. Според тях нройката на заразените животни, 3-4 хиляди, която обявиха наскоро, е само в областите Хасково, Кърджали и Смолян. Реалният брой на заазени животни е 15-20 хиляди.

"Половината не са маркирани. Нямам представа как държавата ще обезщети стопаните, на които умират животните, на които не е диагностицирано заболяването. В момента се разпространява заболяване от типа на туберколозата. Чиновниците укриват информация и месо от заразени животни има на пазара. Чиноновниците си признаха и днес има вече изклани над 300 крави.", алармира д-р Първанов.

Исканията на протестиращите са Министерски съвет да потърси най-строга отговорност на съответните длъжностни лица в Министерството на земеделието и в агенцията и тези хора да бъдат отстранени; ветеринарно-медицинската служба да премине на пряко подчинение на Министерпството на земеделието.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар