Вход | Регистрация

Депутатите нямат спирачки!

Депутатите нямат спирачки!
Снимка: sxc.hu

Нов законопроект предвижда деца под 8-годишна възраст да не могат да играят навън без да бъдат под наблюдението на някои от родителите си или на упълномощено от тях лице, както и да остават сами вкъщи.

Ако документът бъде приет и социалните служби получат сигнал за нарушение, родителите ще бъдат глобявани с от 1 000 до 3 000 лева за първо нарушение, а за повторно провинение санкцията може да достигне 5 000 лева.

В момента законът за закрила на детето забранява оставянето без надзор на до 12-годишни деца, но само, ако има опасност за физическото, психическото и нравственото им здраве. Каквото и да означава това.

Няма нищо по-важно от децата и това да им бъде осигурена възможност да имат истинско детство. Така безспорно те ще бъдат не само по-щастливи и пълноценни възрастни, но и ще се ограничи до минимум възможността в обществото периодично да се появяват индивиди със стряскащо асоциално поведение, както се случва в доста модерни страни.

Но нека не изваждаме очите, вместо да изписваме вежди. Да, София, Пловдив или Варна не са и най-вероятно в обозримо бъдеще няма да бъдат такива спокойни и прекрасни места за прекарване на детството, каквито са били преди 30 години.

Дали обаче е така навсякъде? В никакъв случай! Не изглежда ли безсмислено родителите да надзирават децата си, когато те играят футбол, дама или криеница в междублоковите пространства в Полски Тръмбеш, Своге или Карнобат например? Не е ли още по-абсурдно, ако се налага възрастните да упражняват контрол, докато малчуганите се забавляват с приятели на село?

Интересно преди колко години са расли вносителите на закона и съмишлениците им от неправителствените организации, за да забравят, че за едно дете няма нищо по-досадно от това някой възрастен да ти виси на главата по цял ден и да не ти позволява да сътвориш поне една качествена пакост. И колко незаменимо е за едно дете да опознава света чрез добрия стар метод проба - грешка...

Да, безспорно ще има повече ожулени колене и цицини. Да, може от време на време да се проронва и по някоя сълза. Но не е ли така по-добре, отколкото да създаваме птици в кафез, познаващи футболната топка и играта на войници от компютърния монитор?

Защото, ако родителите нямат помощта на своите родители или финансовата възможност да наемат детегледачка, едва ли ще се наемат да стоят всяка вечер на детската площадка и да наглеждат малките си наследници. Много по-лесно ще им е (не е правилно, но е факт) да оставят детето на компютъра и да се загледат в телевизора.

Май ще е по-добре законодателите да пообиколят избирателните си райони и да видят колко приятен и спокоен е животът по малките населени места...

Всъщност, няма да е фатално и да се въведе подобен закон. Това може да възроди социалните комуникации в панелните комплекси, защото обитателите им ще трябва да напуснат четиристенките си и да се срещат със съседите в общата борба за опазване на бъдещето поколение от въображаеми и реални беди. Само глобата за нарушителите да не беше по-голяма от тази за мобилните оператори, които Европейската комисия така строго порица, че поддържат неоправдано високи цени. Ако държавният регулатор ги санкционира обаче, те ще трябва да плащат по от 50 до 1 000 лева на седмица. Доста по-малко от горките родители...



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар