Вход | Регистрация

Днес Русия празнува!

По повод националния празник на Руската федерация, президентът Владимир Путин ще връчи държавни награди

Днес Русия празнува!
Снимка: sxc.hu

Тържествена церемония по връчването на държавни награди на РФ, която по традиция е в Деня на Русия, 12 юни, се провежда в Георгиевската зала на Кремълския дворец, предаде ИТАР-ТАСС. Президентът Владимир Путин ще връчи дипломи на лауреати в областта на науката и технологиите, литературата и изкуството.

Тази година признание за достижения в областта на хуманитарните науки през 2013 г. получава общественикът Евгений Примаков. С престижната награда в областта на науката и технологиите се удостояват учените Анатолий Григориев и Виктор Маслов. Наградата на Григориев се присъжда за система от научна обосновка, развитие и практическо прилагане на медицинска помощ на екипажите при дълги космически полети.

Маслов е един от най-изявените учени в света в областта на механиката и математиката, получил награда за принос към развитието на математическите основи на съвременната термодинамика.

С високата награда за достижения в областта на литературата и изкуствата се удостоява писателят, патриарх на руската литература, Фазил Искандер и световноизвестният музикант Юрий Башмет. Награда в тази категория се присъжда и на творческия екип на филма "Легенда №17", която ще получат продуцентите Антон Златополски и Леонид Верешчагин, и режисьорът Николай Лебедев.

По повод празника в цялата страна ще се проведат множество културни събития и концерти.

Крим, който през тази година стана част от Русия, днес също отбелязва Деня на Русия. На територията на полуострова ще се проведат фестивали, концерти, конкурси и други тържествени мероприятия, предаде РИА Новости.

Временният премиер на Крим Сергей Аксьонов поздрави всички граждани за Деня на Русия. На страницата си във Фейсбук той написа:

"Денят на Русия е празник на единението, мира и съгласието. Никой не е успявал и няма да успее да внесе смут е нашето многонационално семейство. Ние сме уверени в нашата сила!" В съобщението се добавя, че кримчаните винаги са съзнавали своята неразривна връзка с руската земя, с нейната победоносна история, великата й култура и процъфтяващото й бъдеще.

На 12-и юни 1990-а година се провежда Първия конгрес на народните депутати на Руската федерация, които приемат Декларация за суверенитета на Русия. Година по-късно, на същата дата, се провеждат първите демократични избори за президент на Руската федерация.

С указа на президента на Русия Борис Елцин от 1994 г. 12 юни е обявен за Ден на държавния суверенитет. През 2001 г. празникът получава сегашното си название и става национален празник на Русия.

Държавната награда, която се връчва на този ден, е най-високото признание на заслужили деятели на науката и културата за принос към обществото и държавата. Тя е най-голямата награда на Русия, наследила през 1992 г. титлата на Държавна награда на РСФСР.

В сегашния й вид Държавната награда на Руската федерация е оформена през 2004 - 2006 г. Ежегодно се присъждат не повече от четири награди в областта на науката и технологиите, не повече от три в областта на литературата и изкуството и една за изключителни постижения в хуманитарната област.

Лауреатите на Държавна награда на РФ получават парично възнагражденив в размер на 5 млн. рубли, диплом, медал и почетен знак. 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар