Вход | Регистрация

До 15 месеца махнете стикера за застраховка Автокаско

Представителите на застрахователните дружества няма да имат право да поставят белези

До 15 месеца махнете стикера за застраховка Автокаско
Снимка: Булфото

В срок до 15 месеца всички собственици на моторни превозни средства трябва да премахнат поставените застрахователни стикери за Автокаско.

Това решиха депутатите, гласувайки на второ четене промените в Кодекса за застраховането.

Поправките в застрахователния закон бяха внесени от Министерски съвет на 5 май 2011 г.

Представителите на застрахователните дружества няма да имат право да поставят белези т.нар. "пасивни маркировки” върху МПС-та, като собствениците им ще могат да ги застраховат, без да е необходимо да отбелязват това на видно място по колите си.

Застрахователи, белязали автомобили на клиентите си, ще се наказват с глоба от 30 до 60 хиляди лева, а при повторно нарушение тя се удвоява и размерът й може да достигне и 120 000 лева.

С 50 лева ще се глобяват водачите на "маркирани” автомобили, които не са премахнали стикерите, обозначаващи застраховането. Всички глоби влизат в сила след 15 месеца – през септември 2012 г.

Север.бг припомня, че при внасянето на законопроекта бяха отправени предупреждения, че промяната може да доведе до увеличаване на кражбите на автомобили.

Вносителите излязоха с аргумент, че промените целят прекратяване на наложени практики застрахователи да изискват задължително "пасивни маркировки", а съществуващите практики за маркиране по никакъв начин не са доказали своята ефективност за намаляването на кражбите на автомобили.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар