Вход | Регистрация

Дунав мост става на 60 г.

Дунав мост става на 60 г.
Снимка: Булфото

На 20 юни 2014 г. се навършват 60 години от пускането в експлоатация на Дунав мост между Русе и Гюргево. Честванията са под патронажа на министрите на транспорта на България и Румъния – Данаил Папазов и Дан-Коман Шова. Областна администрация- Русе е основният координатор на събитията през седмицата, които ще бъде отбелязана годишнината.

Честванията ще започнат на 16 юни (понеделник) с откриването на изложба във фоайето на РБ "Любен Каравелов” на книги, снимки и публикации, свързани със строежа на Дунав мост. В откриването ще се включат представители на гилдията на архитектите, ученици от Гимназията по строителство, архитектура и геодезия, строители, участвали в изграждането на Дунав мост.

Във вторник (17.06.2014г.) във фоайето на Доходното здание ще се открие изложба на победителите в българо-румънския конкурс за рисунка "Дунав мост през детските очи”. Организатори са Регионалният инспекторат по образование в Русе и Културният дом "Йон Виня” в Гюргево.

В програмата за честванията на 60-годишнината от пускането в експлоатация на Дунав мост е включено и Годишното общо събрание на Еврорегион Данубиус, което ще се проведе в Гюргево в сряда (18.06.204г.), а вечерта в Културен дом "Йон Виня” ще има концерт на румънски и български детски състави.

В деня на годишнината – 20 юни – са предвидени няколко събития в Русе и в Гюргево.

Студенти от БРИЕ ще преминат рано сутринта Дунав мост, за да се включат в бизнес форум, организиран от Двустранната българо-румънска търговска камара в Гюргево.

За 10:00 часа е предвидена официалната церемония, в която ще участват министрите на транспорта на България и Румъния – Данаил Папазов и Дан-Коман Шова, представители на Европейската комисия и на Дунавската комисия. Министрите ще валидират пощенска карта, посветена на 60-годишнината от пускането в експлоатация на Дунав мост.

През деня ще има още инвестиционен форум, образователен форум и медиен форум, които ще се проведат в Канев център на Русенския университет. Съорганизатори са Българо-румънската търговско промишлена палата, Русенската търговско индустриална камара, Русенският университет "Ангел Кънчев” и БНТ 2. В следобедните часове е предвидена презентация на специалисти от Национална компания "Железопътна инфраструктура” за мостовете между България и Румъния от времето на Римската империя до наши дни.

Ще се състои и прожекция на филма на журналиста от БНТ 2 Ивелина Белчева "Мостът”, посветен на 50-годишния юбилей от пускането в експлоатация на Дунав мост. Празничният ден ще завърши с концерт на състави от България и Румъния в Канев център в Русенския университет.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар