Вход | Регистрация

ЕИЦ-Велико Търново представи бъдещите си проекти

ЕИЦ-Велико Търново представи бъдещите си проекти
Снимка: Север.бг

"2013 е година на мобилността" заяви Теодора Калейнска- директор на Европейски информационен център-Велико Търново. Повод за пресконференцията бе представяне на Европейската година на гражданите и на годишната програма на ЕИЦ.

Европейският център е в процес на подписване на нов петгодишен договор за домакин на Регионална служба "Европа директно". Проектът дава възможност на гражданите да се чувстват европейци. Целевите групи, които ще вземат участие са ученици и студенти, но този път кръгът се разширява чрез участието на пенсионерски клубове.

Един от най-важните проекти за 2013г. ще бъде "Образование за гражданство", той ще се проведе на местно и на регионално ниво.

Доц. д-р Даниела Тасевска сподели, че философията на ЕАЦ да работи с образователни институции. По този начин въвеждат идеята за Европа в най-важните структури на обществото - детски градини и училища. 41 институции - 28 детски градини и 13 училища ще бъдат представени чрез учителите си. Преподавателите ще преминат през три модула - гражданство, методика на преподаване на гражданството и създаване на проект.

Основната цел на "Образование за гражданство" е учителите да развиват извънкласна дейност, да бъдат творци, да разработват проекти с учениците си.

Един от приоритетите на Центъра за 2013г. е развитие на проекта "Мобилна Европа" съвместно с Областния съвет на пенсионерските клубове и Сдружението на кметските наместници - Велико Търново.

По програма "Гражданство" проектите, които ще разработи ЕАЦ за 2013г. са свързани с осъществяване на мобилността и участие в европейски срещи и инициативи.

Проект " 8 среща на ученическите европейски клубове - Действай местно" е свързан с популяризирането на европейски ценности на местно ниво. В него ще участват учители и класове от Разград, Силистра, Ардино, Смолян, Пловдив, Сливен, Шумен, Русе, клуб "Млад европеец" и учители от Великотърновска област. На конференция "Образование за гражданство" ше бъдат споделени практики и опит на участващите. Шест ученици и трима учители ще пътуват до Варшава за Парада на Шуман през май.

Съвместно с 6 страни стартира проектът "Европа 2020" на гражданите. В рамките на проекта се създават три работни групи - учители, ученици и студенти. Важно условие за участниците е високото ниво на владеене на английски език.

Те ще разискват техники и методики, с цел повишаване на гражданското участие и изследване активистния тип поведение в общността. Шест от участниците ще имат възможността също да присъстват на Парада на Шуман във Варшава. Участниците в проекта от испанска страна ще подготвят тематичен филм, който ще се разспространява като методически материал за учители по гражданско образование.

Проект "Корени и криле" 2 се осъществява по програма "Младежта в действие", като идеята му е да повиши гражданското участие на младите хора, те да бъдат по-информирани, заинтересовани и активни. Предстоят три обмена с младежи от България, Хърватия и Турция.

През тази година Европейски информационен център планира да привлече нови млади участници, които може да бъдат студренти от специалностите: МИО, Български и английски език, Политология.

 

 

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар