Вход | Регистрация

Жена е първата в доброволния резерв

Редник Петя Илиева е одобрена за длъжността радиотелеграфист

Жена е първата в доброволния резерв

Жена и мъж са първите сключили договор в доброволния резерв от област Ловеч. Това са Петя Илиева и Владислав Димитров.

Подполковник Венцислав Маринов, началник на Областен военен отдел-Ловеч вече е провел среща с младата дама - редник от запаса Илиева и неслужилият Димитров. На нея в непринуден разговор са обсъдени  новите възможности и предизвикателства пред тях, личните им аргументи за служба в доброволния резерв, първите им впечатления от срещите във военните формирования и очакванията им за активната работа. За всичко това бе информиран областният управител на Ловеч Ваня Събчева.

Законът за резерва на Въоръжените сили на страната е млад закон и много от дейностите, свързани с него са за първи път. Очакванията са, че в такава ситуация всички първи кандидати за служба в доброволния резерв ще са хора, които са емоционално зависими от армейската атмосфера, от предизвикателствата на военния живот. Потвърждение за това дава и фактът, че първият кандидат за служба в резерва, подал документи в Областен военен отдел-Ловеч в края на 2012-та година, е именно редник Илиева.

Тя е служила в Българската армия като оператор на радиорелейна станция във военно формирование 42820-Ловеч, с командир подполковник Венцислав Маринов, но поради щатни промени е освободена от военна служба. Тя продължава да търси реализация, но, както споделя "никъде не намира стабилността, ясните параметри на професионалните задължения и коректността, които винаги са я  привличали в армията”. Затова при информацията за набиране на кандидати за доброволния резерв няма колебания. След провеждане на конкурса  редник Илиева е одобрена за длъжността "радиотелеграфист”.

Владислав Димитров е кандидатът за служба в доброволния резерв, одобрен за сключване на договор и по трите си желания в три военни формирования. Инженер по образование, глава на семейство и баща на две деца, 24-годишният Владислав търси активно реализация в редовете на Бългаската армия. Би кандидатствал за военна служба, но голямото му семейство е в Ловеч и не може да си позволи да живее в друг град на този етап. Затова когато разбира за набирането на кандидати за доброволния резерв, без колебание и с подкрепата на близките си, подава документи.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар