Вход | Регистрация

Зимните гуми ще станат задължителни през зимата

По този начин ще се намалят тежките катастрофи, стана ясно от пресконференция на "Пътна полиция" днес

Зимните гуми ще станат задължителни през зимата
Снимка: Булфото

Задължителни ще станат зимните гуми за автомобилите, управлявани през студения сезон. Към момента в закона никъде няма изискване за ползване на специални гуми през зимата, а има само такова за дълбочината на грайферите.

Подготвят се законодателни промени на Закона за движение по пътищата, които да направят зимните гуми задължителни, съобщи на пресконференция днес началникът на "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" в София комисар Бойко Рановски.

Това ще доведе до намаляване на катастрофите, както и на ранените и загиналите по родните пътища. От началото на годината до момента в България са регистрирани 5977 тежки катастрофи. Загинали са 567 човека, а 7444 са били ранени, съобщи още Рановски.

Черната статистика тази година е по-лоша спрямо тази от 2014 г. През последния месец обаче се наблюдава намаление на тежките инциденти с пострадали, което потвърждава, че предприетите мерки са в правилната посока, заяви Рановски.

От тази неделя "Пътна полиция" започва мащабна акция "Зима", която ще протече на територията на цялата страна. Акцията ще се проведе през целия ноември в 3 етапа. Между 1 и 8 ноември специално внимание ще бъде обърнато на велосипедисти, каруци и селскостопанска техника. През седмицата след основната задача на пътните полицаи ще бъдат пешеходците и поведението на шофьорите към тях.

Паралелно ще започне и последният етап от акция "Зима". Той ще продължи до 30 ноември и ще бъде насочен към автомобилите и камионите и това до каква степен са подготвени те за предстоящия зимен сезон. Ще бъдат проверявани гуми, светлини, чистачки и т.н.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар