Вход | Регистрация

Италиански боен кораб акостира на Морска гара, отварят го за посещения

Италиански боен кораб акостира на Морска гара, отварят го за посещения

Бойният кораб "DURAND DE LA PENNE" от военноморския флот на Италия пристига на посещение във Варна. Плавателният съд идва с изследователска цел. Той ще остане в морската столица от днес до понеделник.

Корабът ще бъде отворен за посещения от граждани в следните дни и часове:  
-        8 септември: от 15:00 до 18:00;
-        9 септември, от 15:00 до 18:00;
-        10 септември, от 15:00 до 18:00.

Корабът "Луиджи Дуранд де ла Пене" е многоцелеви боен кораб ескадрен миноносец, чието строителството започва на 20 октомври 1989г. и е предаден на военноморските сили на 18 март 1993г. Въоръжението ме и сензорите му за прихващане позволяват противовъздушна отбрана със среден и къс обсег на една корабна формация, базирана на Radar 3D MM/SPS 798 и върху противоракетни системи Tarta и Albatros, докато системата MK 2A позволява да прихваща надводни и наземни цели отвъд хоризонта; в добавка има сензори за отриване на подводни, свързани с възможността за изстрелване на новите торпеда MU 90. Между септември 2009 г. и март 2011 корабът премина модернизация.

Роден първоначално с името Анимозо, през 1992 корабът е преименуван от Началника на ВМС в чест на Луиджи Дуранд де ла Пена, герой от Втората световна война, след неговата смърт на 17 януари същата година и така става първата едница с това име. 

През нощта на 19 декември 1941г. младши лейтенант Луиджи Дуранд де ла Пене води атаката на чело на 3 "Прасета" (малки торпеда с ниска скорост водени от двама оператори) в пристанището на Александрия (Египет), която приключва с тежко поражение на английските бойни кораби Valiant и Queen Elizabeth, танкера Sagona и торпедоносеца Jervis. След като преодолява, след значителни препятсвия, защитите на пристанището, Луиджи Дуранд де ла Пене поставя заряда под Valiant.  След като излиза на повърхността е разкрит и заедно със втория оператор на неговото торпедо са качени на борда и затворени в близост до склада с мунициите, за да бъде принуден да говори и да разкрие местоположението на мината. В последните минути, за да спаси екипажа, той решава да информира командира на английския кораб за предстоящото избухване на заряда. 

Уинстън Чърчил описва това историческо начинание със следните думи: "Шестима италианеца, екипирани със смехотворни материали разклатиха военното равновесие в Средиземно море в полза на Оста". 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар