Вход | Регистрация

Как да си приготвим сами козунак?

Как да си приготвим сами козунак?

КОЗУНАК СЪС СТАФИДИ

3 кг брашно
1 л прясно мляко
15 яйца
3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. масло
1/2 ч.ч. стафиди
щипка сол
кората и сокът на един лимон
кубче мая
бадеми

Около 1 кг брашно се забърква с половината хладко мляко, в което е размита маята, за да се образува рядка каша. Към сместа се добавя 1 ч.л. захар и щипка сол. Когато обемът се увеличи двойно, започва измесването. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат разбитите яйца. Прибавя се захарта, разтворена в останалото мляко, втасалата мая, солта и лимонът.
Тестото се меси и от време на време се добавя по малко от разтопеното масло и стафидите. Месенето продължава докато тестото започне да прави едри мехури. Покрива се и се оставя да втаса на топло. Тестото се разпределя по намаслени форми и тави, които се пълнят до половината с тесто, заплетено на плитки.
Отново се оставя да втаса и щом съдовете се напълнят, козунаците се намазват леко с белтък, посипват се със захар и се набождат с бадеми. Отначало се пекат в силна фурна, а после се допичат в умерена.
Дали са опечени, се познава, като се боднат с тънка клечка, по която не трябва да остава тесто.

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар