Вход | Регистрация

Класация "Спаси роднина" - месец март

Класация "Спаси роднина" - месец март
Снимка: Булфото

Представяме ви първото издание на класацията ни "Спаси роднина!". В нея ще бъдат включени най-нелепите и наивни телефонни измами, случили се през изминалия месец в централната част на Северна България, подредени (според нашата изцяло субективна преценка) от първо до пето място. В някои случаи ще имаме и "почетен" член на класацията, който може и да не бъде от нашия регион.

Целта на екипа на Север.бг със стартирането на въпросната инициатива не е да се подиграваме с хорското нещастие. Дори напротив: искаме по малко по-нестандартен начин да привлечем вниманието на обществото върху все по-разрастващия се проблем с телефонните измамници и да накараме потенциалните им жертви да се замислят (и информират), преди да дават парите си на случайни хора.

5. Спасителка на дъщеря първа серия

Сигурно е унизително да останеш на последното място в тази и без това донякъде унизителна класация. Съдбата (в случая Север.бг като скромен изразител на волята й) обаче понякога е жестока.

Нямаме нищо против 72-годишната жертва, но случаят й е много тривиален (ще разберете защо, когато прочетете класацията ни докрай). Измамникът й се обадил по телефона и разтревожено съобщил, че дъщеря й се нуждае от 2 000 лева за спешна операция. Няколко минути по-късно пред вратата на възрастната жена дошъл посредник, който взел парите и изчезнал.

 

4. И нова дъщеря за опериране

В каквото и да обвиняваме телефонните измамници, нямаме право да ги смятаме за неучтиви. В повечето случаи те идват чак до дома на жертвата, за да получат заработените със слушалка на ухо пари.

Така се случило и с 87-годишна плевенчанка, която била уведомена (необходимо ли е да уточняваме, че това станало по телефона...), че дъщеря й се нуждае от... (сигурни сме, че ако се напънете съвсем малко, ще се досетите)... спешна операция, за която са необходими 2 000 лева.

Само няколко минути по-късно измамникът се появил пред дома й на улица „Битоля“ и отнесъл половината от сумата в неизвестна посока (най-вероятно в неизвестна кръчма).

 

3. Най-благороден спасител за месец март

Наредилият се на трето място спасител на роднина разбива на пух и прах целия народен фолклор за взаимоотношенията между майката и съпругата на всеки мъж.

На телефона на 76-годишна плевенчанка се обадил непознат и обяснил, че снаха й се намира в ортопедичната клиника с лоша фрактура и спешно се нуждае от средства, за да й бъде направена операция. Вместо да се разсмее и да отговори „Радвам се“ или нещо подобно, възрастната дама изтичала от жилището си и предала 3500 лева на непознат мъж на улицата.

Сигнал за извършената измама бил подаден от въпросната снаха, която най-вероятно не е оценила по достойнство любовта на свекървата си и я е нахокала здравата.

 

2. Спаси роднина – съсед!

Втора в класацията ни се нарежда възрастна жена от Русе, която подарила на непознат мъж, представил й се за лекар, 3 000 лева, уж необходими за спешна операция на дъщеря й. Комичното (или трагичното) в цялата история е това, че дъщерята на 72-годишната дама живеела в съседен на нейния вход.

Тя обаче се сетила да се поинтересува как самата й рожба определя здравословното си състояние едва, след като чинно предала парите на мнимия лекар.

 

1. Женският Сънданс Кид

Първата позиция в надпреварата "Спаси роднина" за месец март безспорно отива при организирана банда телефонни измамници, отмъкнала 9 000 лева. Пикантният момент в цялата история се състои в това, че тартор на безочливите престъпници била жена. Тя отмъкнала 4 000 лева от семейство в плевенския квартал "Сторгозия", след което "ужилила" още двама мъже (на 57 и 65 години) съответно с 4 000 и 1 000 лева. Впечатляващо е, че всички "капитали" са "акумулирани" за по-малко от две седмици.

Включваме бандата в класацията за март, макар тя да е действала през февруари, защото информацията за нея се появи в полицейските сводки през месеца на жените. За щастие по хубав повод - наглите измамници са заловени от полицията.

 

Почетен спасител на месец март

Почетният ни спасител за този месец остана някак неоценен в родната си Югоизточна България, заради шума, който се вдигна около Стефан Петров, взел заложници в сливенска банка по същото време. Затова ние решихме да му отдадем заслуженото внимание.

81-годишният гражданин на Елхово получил обаждане от непознат, който се представил за полицай Василев. „Служителят на реда“ обяснил, че дъщерята на бъдещата жертва на телефонна измама е причинила катастрофа, при която е загинало дете.

За по-голяма достоверност в разговора се включила и плачеща жена. Естествено мнимият полицай съобщил, че за да се „оправят“ нещата, са необходими пари за кръвнина. Той услужливо предложил да изпрати доверен човек, който да вземе сумата, за да се избегне сблъсък с роднините на детето.

Скоро 81-годишният мъж отишъл на уреченото място в близост до дома си и предал на непознат сумата от 9 000 лева и 5 000 евро. Едва след като свършил тази откровена глупост, „ужиленият“ се обадил на дъщеря си и разбрал, че, за щастие на всички, тя не е прегазвала никакво дете.

Определяме елховчанина като почетен спасител на месец март не само заради това, че е „олекнал“ с почти 20 000 лева. Всъщност основната ни мотивация е, че мислим, че до известна степен сполетялото го нещастие е заслужено. Защото е ужасно неморално да плащаш, за да отървеш някого от отговорност, ако е убил човек на пътя. Пък камо ли ако този човек е дете.


Стоян Николов, Север.бг



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар