Вход | Регистрация

Коледните пости започват днес

Коледните пости започват днес
Снимка: Thinkstock/Guliver

След Коледни заговезни от 15 ноември до Рождество Христово започват Рождественски пости или така наречените Коледни пости. Четиридесетдневният пост не е така строг като Великия и Богородичния пост, като е подобен на Апостолския (Петровия).

Според народните вярвания, ако човек пости преди Коледа, той се изчиства и подготвя духовно да посрещне материализираното Божие слово - Божия син Исус Христос.

От 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава риба. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) също се приемат за постни храни.

На Никулден - 6 декември, се разрешава консумацията на риба и вино. По време на поста изключение се прави са деца, бременни жени, болни и възрастни хора. На тях им е разрешено да хапват мляко и млечни продукти.

Човек, който се готви за изповед и св. Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря.

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар