Вход | Регистрация

Конкретни предписания за 23 търновски училища

Конкретни предписания за 23 търновски училища
Снимка: Север.бг

103 констативни протокола за нередности са съставени след проверка на специално назначена комисия на 23 училища на територията на община Велико Търново. Най-честите нарушения са опасно висящи осветителни тела във физкултурните салони, неукрепени футболни врати и баскетболни кошове, опасни дървета и липсващи на места метални врати към входовете на училищата. Сред училищата с най-много констатирани нередности са в страта столица -  СОУ "Владимир Комаров", ОУ "Вела Благоева", ОУ "П.Р.Славейков", СОУ "Г.С.Раковски".

Най-малко са констатираните нередности в ОУ "Бачо Киро" във Велико Търново, където трябва да бъдат премахнати три брези до централния вход на учебното заведение, в ОУ "Св. Патриарх Евтимий", където липсва част от оградата на спортното игрище и има две изсъхнали дървета, които трябва да се отстранят и в Професионална Гимназия по Сградостроителство "Кольо Фичето", където липсва част от покривен елемент.

В осемте училища в населени места в общината, проблемите са идентични с тези на градските школа. Проверени и с предписания са и детските площадки.

Днес в 13:00 часа експертната комисия се събира, за да остойности всички нередности, които след това ще бъдат представени на директорите на учебните заведения.

"Нека дежурните учители през лятото да имат конкретни задачи и като идват на работа да оглеждат нарушената цялост на ограда или инфраструктура и нередностите в училището. Но нека да уведомяват и директорите своевременно за това. Защото директорите са стопаните на училищата и те трябва да вземат мерки, без общината да им разпорежда. Всеки директор си носи отговорността за поддръжката на поверената му институция и прилежащите й територии", каза кметът на община Велико Търново Даниел Панов днес, по време на обобщаване резултатите от експертната комисия, чийто председател бе зам.-кметът Ганчо Карабаджаков

След прилагане необходимите мерки, ще последват нови проверки в училищата. Ако и тогава бъдат установени нередности, ще последват административни санкции, посочи още градоначалникът.

Припомняме, че свикването на експертната комисия се наложи след инцидента на 1 юни във Велико Търново, когато 8-годишно момченце загина на футболно игрище в СОУ "Вела Благоева", след като  метална футболна врата падна върху него.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар