Вход | Регистрация

Крадци на масло оставиха 120 къщи без ток

Крадци на масло оставиха 120 къщи без ток

Крадци отмъкнаха трансформаторното масло от трафопост в с. Вишовград, с което оставиха без ток всички къщи в селото. Инцидентът възникна рано сутринта в петък, 6 юни.

Рано в 04:00 часа сутринта електроподаването в селото прекъсва. Екип на Енерго-Про отива на място и устаноява, че целият трафопост е опожарен. Подаден е сигнал до 112, като на място се отзовават екипи на РУП "Полиция" и Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Оказва се, че причината за пожара е открадното трансформаторно масло от съоръжението. На място са намерени и тубите, с които маслото е било изнесено.

Вследствие на огъня, оборудването на трафопоста е унищожено напълно, а стените на съоръжението са напукани и могат да се срутят всеки момент.

Екипите на Енерго-Про успяват да осигурят електрозахранване на селото от друг трафопост, едва към 15:20 часа.

Възстановяването на съоръжението ще струва на компанията 25 000 лева. А от енергоразпределително дружество обясниха, че подобен вандалски акт се отразява върху всички данъкоплатци.

"Във време на икономическа криза и остри финансови ограничения, подобни вандалски прояви са тежък удар върху състоянието на енергийната система", заяви Стефан Абаджиев, управител на ЕНЕРГО-ПРО.

"От кражбите и вандалщината губещи са хората, защото нашето дружество е принудено да влага в ненужни ремонти оскъдните средства, с които разполага след жестоките намаления на финансирането на разпределителната мрежа."

"Принудени сме да подменяме унищожени съоръжения, вместо да инсталираме нови мрежи и трафопостове там, където са най-нужни. Вместо да влагаме ресурси в качеството на електроенергията, ние трябва да ликвидираме пораженията, причинени от крадци и вандали."

Кражбата във Вишовград нанесе вреди на жителите на селото, които стояха часове без ток, а сега са на временно захранване, което не може да гарантира необходимата сигурност и качество. Тепърва електроразпределителното дружество трябва да направи непредвидени разходи за пълното възстановяване на изгорелия трафопост.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар