Вход | Регистрация

Край на проекта по укрепване бреговете на Голяма река в Стражица

Край на проекта по укрепване бреговете на Голяма река в Стражица
Снимка: Север.бг

Завърши проектът за укрепване на речните брегове на дъното на река Голяма река в Стражица и тези на дерето в село Горски Сеновец. Реализацията на проекта е по ОП "Регионално развитие” и е на стойност 1 049 927 лева, като общинското съфинансиране възлиза на 52 496 лева. Ремонтните дейности завършиха на 10 септември, а от 7 ноември вече и двата обекта имат Акт 16, с който се въвеждат в експлоатация, съобщи кметът на Община Стражица инж. Детелина Борисова.

След края на дейностите по проекта е постигнато предотвратяване на опасността от наводнения на територията на град Стражица и с. Горски Сеновец. През 2010 г. язовир "Ташлъ дере” край Горски Сеновец преля в резултат на обилни валежи и селото бе под заплаха от наводнение. Изпускането на яз. "Ястребино” също често довежда до по-високи води в Голяма река и това създава риск за града, обясни инж. Борисова. Последното по-сериозно преливане на реката извън коритото беше през 2005 г., когато се наводниха мазета на къщите и водата стигна до градския парк.

Бреговете вече са укрепени и облицовани със стоманено-бетонна облицовка 654 метра от коритото на Голяма река, която преминава през централната част на Стражица.

Строително-ремонтните дейности са обхванали 512 критични метра от дерето в Горски Сеновец, в което се изпускат преливниците на три микроязовира и една чешма. Двата моста над дерето също са ремонтирани.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар