Вход | Регистрация

Молим се за 3,5 млн. за възстановяване след юнския потоп

Молим се за 3,5 млн. за възстановяване след юнския потоп

9 искания за финансиране от общините Елена, Горна Оряховица, Свищов и Лясковец за периода 13.06.2014г. до 15.08.2014г. бяха одобрени и ще бъдат изпратени за разглеждане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Те са на обща стойност 3 410 654 лева.


По време на днешното заседание на Постоянната комисия за изпълнения на дейности и задачи, свързани с вземане на решения по постъпили искания от общини за предоставяне на средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС бяха подробно представени констатациите от проверките на постъпилите документи.


В следствие на падналите интензивни валежи през май и юни е наводнена улица в село Стамболово. Участъкът е с изронен асфалт и липсват отводнителни съоръжения. По този начин водата се отича в 20 къщи от населеното място, тъй като улицата е с нулев наклон. В тази връзка от община Павликени са представили искане за финансиране в размер на 307 381 лв. с ДДС.


125 098 лв. с ДДС е необходимата сума за ремонт на мост, осигуряващ достъп до селата Марян, Чакали, Костел, Зеленик в община Елена. Съоръжението пострада от проливните дъждове през април, май и юни, след като река "Костелска” приижда няколкократно. Високите води затлачват левия отвор на моста с довлечени наноси, камъни и дървета. За искането на община Елена обаче ще бъде направен допълнителна проверка неговата целесъобразност и икономическата му обосновка.


От община Горна Оряховица са внесли за разглеждане три искания за възстановяване на пострадали от проливните валежи църкви. Това са храмът "Св. Иван Рилски” в кв. "Калтинец”, храмът "Св. Възнесение” в село Първомайци и църквата "Св. Димитър” в село Крушето. За тяхното възстановяване са поискани съответно 180 579 лв. с ДДС, 163 876 лв. с ДДС и 140 826 лв. с ДДС. Храмовете са с нарушени мазилки, на места са засегнати и стенописите.


478 232 лв. с ДДС ще бъдат необходими на община Свищов за изграждане на подпорна стена. Вследствие на проливен дъжд от 19 април се образува свлачище в кв. 206. Засегнатият откос е с дължина 75 метра. За това искане обаче също ще бъде извършена допълнителна проверка за установяване на неговата целесъобразност, поради значителната стойност на исканата възстановителна помощ.


286 634 лв. с ДДС за възстановяването на улиците "Мизия” , "Янтра” и "Панайот Хитов” в село Драгижево са поискали от община Лясковец. В следствие на интензивните валежи от 16 юни се образуват големи потоци. Повърхностните води отнасят част от настилката по улиците. Високите води по естествения наклон на терена са подкопали и отнесли част от асфалтовото покритие. 42 447 лв. ще бъдат необходими за възстановяването на подпорна стена в село Джулюница. Съоръжението се използва и за ограда на училището в населеното място. Подпорната стена е в аварийно състояние следствие от проливните дъждове през май и юни. Също в село Джулюница ще бъдат необходими 130 815 лв. с ДДС за възстановяването на улица "Теменуга”, която също пострада от наводненията.


По време на заседанието заместник областният управител Андрей Илиев представи информация за дейността на назначената от инж. Рачев Междуведомствена комисия, със задача за установяване на щетите в 5 участъка от речни легла извън урбанизираните територии, за които е констатирана намалена проводимост след наводненията през юни.


Комисията е установила, че по поречието на река Еньовица в участък от пътя Велико Търново-Гурково и вливането и в река Белица, където на 19.06.2014г. бяха установени най-тежките поражения край Килифарево, ще бъдат необходими 464 727 лв. с ДДС. За района около моста над река "Белица” в град Дебелец и пътя до квартал "Чолаковци” ще бъдат необходими 366 881 лв. с ДДС.


За участък в района на пътя село Тодювци- село Багалевци в община Елена ще бъдат необходими 121 744 лв. с ДДС. Количествено-стойностната сметка за поречието на река "Елийска” край Полски Тръмбеш е в размер на 78 315 лв. с ДДС. За поречието на р. Росица край Сухиндол ще бъдат необходими 523 099 лв. с ДДС.


Постоянната областна комисия даде принципната си подкрепа за реализация на дейностите по представената от г-н Илиев информация, с оглед кандидатстване от страна на Областен управител за финансиране пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към министерски съвет.

Споделете вашата новина с нас, пишете ни във Фейсбук: << Sever.bg във Facebook >>

 


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар