Вход | Регистрация

Най-богатите 85 човека имат пари колкото половината хора на Земята

Най-богатите 85 човека имат пари колкото половината хора на Земята
Снимка: foter.com

Осемдесет и петте най-богати души на Земята разполагат с толкова средства, колкото половината население на планетата - 1 трилион лири. Умопомрачаващата статистика е на организацията за развитие Oxfam.

В доклада си "Да работиш за малцината", от организацията твърдят, че ножицата между бедни и богати се разширява, заради силната връзка между елитите и властта. Просто казано - с парите си богатите определят политиката на правителствата така, че тя да настрои икономиката в тяхна полза.

"Впечатляващо е, че в 21 век половината от световното население – 3.5 милиарда – разполага с не повече отколкото малък елит, който би се побрал в един автобус", казва изпълнителният директор на Oxfam Уини Биянима.

"Не можем и да се надяваме да се справим с бедността без да се справим с неравенството. Увеличаващото се неравенство създава порочен кръг, където благосъстоянието и властта стават все по-концентрирани в ръцете на малцина, а останалите трябва да се борят за трохите от масата", допълва тя.

"Както в развитите, така и в развиващите се страни виждаме как ниските данъци, най-доброто здравеопазване и образование и възможността за влияние се дава не просто на богатите, но и на техните деца."

"Без конкретни усилия за справяне с неравенството кръговратът на привилегиите и неравностойното положение ще продължава поколения наред. Скоро ще живеем в свят, където равенството във възможностите ще бъде мечта", обяснява Уини Биянима.

Социологическите проучвания в Испания, Бразилия, Индия, Южна Африка, САЩ, Великобритания и Холандия посочват, че мнозинството смята, че богатите имат прекалено много влияние. Най-голяма е загрижеността в Испания, след това в Бразилия и Индия, а най-ниска – в Холандия.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар