Вход | Регистрация

Незрящите отбелязват с концерт Деня на белия бастун

Незрящите отбелязват с концерт Деня на белия бастун
Снимка: Thinkstock/Guliver

С празничен концерт по повод днешния Ден на белия бастун великотърновската организация на Съюза на слепите в България ще отбележи 35 години от създаването си.

В празничния концерт, който ще се проведе от 10,00 часа в голямата зала на Общината, са поканенн фолклорни групи, съставени от незрящи хора от Горна Оряховица, Дряново и Габрово.

108 души членуват във великотърновската организация на Съюза на слепите, като 70 от тях живеят в старата столица.

На 24 октомври незрящите ще проведат и регионален турнир по шах. Община Велико Търново ще им осигури транспорт за екскурзия до Плевен на 17 октомври. 

Денят на белия бастун се отбелязва от 1970 година, когато президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за Международен ден на белия бастун. 

В България този международен ден е отбелязан за първи път през октомври 1980 г.

Белият бастун е приет като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Използва се като инструмент за мобилност на хора с увреждания на очите едва след Първата световна война.

През 1921 г. британският фотограф Джеймс Бигс ослепява при злополука. В района, в който живеел, имало голямо пътно движение. Затова той боядисал в бяло бастуна, който използвал, за да е по-забележим.

Масово белият бастун започнал да се използва от незрящите хора по идея на французойката Жили Дербемон. През 1930 година тя предлага белият цвят да бъде знак, символ на зрителния дефект. През следващата 1931 г. кметът на Париж реализира тази идея.

Бастунът в ръцете на слепия изпълнява няколко функции. Той го ориентира в пространството, предпазва го от различните прегради и опасности по пътя му. Той е знак за всички участници в движението, че срещу себе си имат сляп човек. Затова в законодателствата на всички страни белият бастун е възприет като символ и знак в правилата на уличното движение.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар