Вход | Регистрация

ОИЦ-В. Търново отчете дейността си за 2013 г.

През пролетта на 2014 г. ще стане ясно с колко ще се удължи времето за работа на Центъра

ОИЦ-В. Търново отчете дейността си за 2013 г.
Снимка: Север.бг

Като тежка, но успешна определиха изминалата 2013г. експертите от Областен информационен център-Велико Търново в отчета за свършената през годината работа.

Равносметка за свършеното през годината направи Светла Стефанова, управител на ОИЦ-В. Търново.

През 2013 г. Центърът е организирал и провел успешно 57 различни по своя формат събития. В тях са участвали 1465 души. Постъпилите въпроси са 340, а 324 са посетили лично ОИЦ. През годината са издадени 11 електронни бюлетини и 153 публикации в медиите, информирани са над 1100 граждани .

1143085

"Доста интересна, активна и динамична беше годината за нас", похвали се Стефанова. Организирани и проведени през годината са 21 информационни срещи на територията на областта; 17 семинара в различна насоченост, 11 публични събития за широката публична общественост, 2 работни срещи с представители на медиите, както и 1 уъркшоп и 1 пътуващ семинар за журналисти, което бе възможност за директен контакт с бенефициентите по оперативните програми.

"Благодарение на вас, журналистите, достигаме до повече хора и можем да кажем, че информираме заедно цялата общественост.", отчете приносът Светла Стефанова.

Около 420 граждани са посетили откритите приемни с изнесени щандове в различни паркове на В. Търново, организирани като част от мрежата на 28-те ОИЦ в страната, по повод 7 г. от влизането на България в ЕС.

1143089

"На 21 януари 2014 г. ще участваме в национална кръгла маса, като част от кампанията "Научени уроци". Там ще предоставим обобщените предложения на представители на управляващите органи и на зам.-министъра Зинаида Златанова. Друга кампания, която популяризираме е конкурсът за ново лого на ОП на новия програмен период. Освен всичко, което е свършено като наши инициативи и събития, през цялата година експертите от ОИЦ – Велико Търново са съдействали за провеждането на информационни дни и обучение на управляващи органи и междинните звена по различни оперативни програми.", разясни още от свършеното през годината шефът на Центъра.

По договор Центърът ще работи до 12 юли 2014 г., поради тази причина новите оперативни програми, по които ще се работи, са за периода януари – юни 2014 г. Предвидено е провеждането на 12 информационни дни на цялата територия на областта, 4 семинара за потенциални бенефициенти, 4 публични събития за широката общественост, 2 работни срещи с представители на медиите, пътуващ семинар за журналисти.

1143092

"Акцентът този път ще бъдат успешни проекти по ОП "Конкурентоспособност" и ОП "Човешки ресурси". През тази година представените проекти бяха на общините, а искаме да видите и останалите бенефициенти и да се запознаете с техните резултати.", каза в заключение Светла Стефанова.

1143094

Мартин Александров – експерт "Информационно обслужване и услуги" в ОИЦ – В. Търново направи отчет в цифри за реализирането на оперативните програми по общини и усвояването на средства. Статистиката е от Информационната система за управление и наблюдение /ИСУН/ и данните са към 2 декември 2013 г.

По ОП "Околна среда" има 11 проекта на стойност 120,177 млн. лева, със 7 бенефициента- общините от региона и РИОСВ. По ОП "Регионално развитие" - 48 проекта на стойност 123,990 млн. лева, с 13 бенефициента, главно общините. По ОП "Конкурентоспособност" - 68 проекта за 66,029 млн. лева с 48 бенефициента. Проектите по ОП "Развитие на човешките ресурси" са 134 на стойност 13,351 млн. лева с 89 бенефициента.

"Тази програма включва най-широк кръг от бенефициенти, затова и броят тук е най-голям. По нея могат да кандидатстват както общини, така и бизнес организации, НПО, учебни заведения и др.", разясни Александров и допълни, че по ОП "Административен капацитет" има 13 договора на стойност 1,021 млн. лева, с 11 бенефициента, като това са общините.

1143095

Експертът изнесе конкретни цифри по оперативни програми за общините, които ще публикуваме допълнително.

1143088

Мариела Цонева, ръководител проект "Изграждане и функциониране на ОИЦ" - В. Търново отбеляза, че зад цифрите стои много труд, работа, време и лишения на всички, които се ангажират в този процес:

"Зад тези цифри и имена на проекти кипи труд, динамика, приятни и неприятни неща, които няма как да се забележат и усетят. Надявам се, чрез вас, журналистите, да се промени мнението на хората, че това не са някакви строги пунктуални точки и запетайки на бюрократите от Брюксел и от София, а многото труд е за нас, в полза на нашето общество и гражданите от област Велико Търново."

По последни информации от централния информационен и координационен офис е, че държавата има нагласата да продължи договорите на всички ОИЦ или поне на по-активните. Цонева изрази надежда великотърновският да е сред тях, за да може и през следващия програмен период да продължи изградената връзка с бенефициентите, медиите и гражданите.

"Предвижда се през пролетта да стане ясно точно с колко време като срок ще бъде удължена работата на ОИЦ. Това е радващо, защото ще има приемственост и в следващия програмен период. А новите схеми няма да започнат да се отварят веднага по ред причини. Това, което е ясно към днешна дата е, че споразумението за партньорство с ЕС за парите ни, трябва да бъде представен не по-късно от края на февруари в Европейската комисия. Ако в най-добрия случай имаме одобрени ОП през септември-октомври, първата схема, която може да се появи е през ноември. Реално новите пари от следващия програмен период ще бъдат определени чрез договорите за безвъзмездна финансова помощ най-рано началото на 2015 г. Ако гледаме позитивно, през 2014 г. имаме време да се подготвим, да планираме, да проектираме.", каза в края на срещата Мариела Цонева.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар