Вход | Регистрация

Обсъдиха строежа на "Южен поток" в Областната администрация

Проектът бе представен пред областния управител и общински ръководители от региона

Обсъдиха строежа на "Южен поток" в Областната администрация
Снимка: Булфото

Опознавателна среща на тема "Проект на задание за изготвяне на доклад за оценка на въздействието на околната среда" бе проведена в Областната управа на велико Търново. На събитието присъстваха ръководители на компанията "Южен поток" АД, областният управител доц. Пенчо Пенчев, заместник областният управител Любомира Попова, представители на общините Полски Тръмбеш, Павликени и Стражица, през чиято територия се предвижда да минава трасето на газопровода, директорът на РИОСВ инж. Елена Григорова и експерти от отделите "Държавна собственост" и "Регионално развитие" на областната администрация.

Представителите на дружеството презентираха идейния проект на трасето в детайли, разкривайки подробности за обхвата и съдържанието на ОВОС. Те обясниха, че документът е съобразен с българското законодателство в частта, засягаща горите, управлението на отпадъците, опазването на земеделските земи и водите, защитените територии и всички регламенти, свързани с тях.

Изпълнителният директор на дружеството Георги Гегов припомни, че с решение на Министерски съвет от 2 декември миналата година отсечката от газопровода "Южен поток” на територията на България е обявена за обект с национално значение, като газовото трасе ще се изгражда на базата на междуправителствено споразумение между Руската федерация и страната ни. Разработването на мащабната инициатива е още в начална фаза, като в момента текат процедури по избор на проектант на техническата част от него, изготвяне на задание по ОВОС и процедура за ПУП.

Осем международни консорциума вече са заявили интерес към стартиралите процедури. Газопроводът на територията на България ще е с дължина 538 км от Черно море до Сърбия и ще премине през 11 административни области, 38 общини и 220 землища. Във Великотърновска област той ще пресече общините Полски Тръмбеш, Горна Оряховица, Стражица и Павликени.

През първата година на експлоатация се очаква годишно да се транзитират около 16 млрд. куб. м газ, като впоследствие количеството ще нараства постепенно, докато достигне 63 млрд. куб. м. годишно. Според мнението на специалистите стартирането на "Южен поток" ще превърне страната ни във водещ енергиен фактор на Стария континент.



Областна администрация - Велико Търново
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар