Вход | Регистрация

Община Велико Търново се готви за изборите

Избирателните права на над 500 човека бяха възстановени и те излязоха от забранителните списъци

Община Велико Търново се готви за изборите
Снимка: Булфото

74 698 са хората от община Велико Търново, имащи право да гласуват на местния вот, а за президент и вицепрезидент могат да подадат вота си 76 892 избиратели. Разликата от малко повече от 2 000 души се дължи на нееднаквите критерии за уседналост на двата различни избора.
След като общините призоваха гражданите си да проверят своевременно данните си в избирателните списъци и да отстранят евентуални грешки при регистрацията си, от забранителния списък за община Велико Търново, който включваше около 2 000 души, бяха премахнати 500, чиито изборни права са възстановени.
По принцип забранителните списъци включват хора под запрещение - такива с влезли в сила криминални присъди и лица с доказани психически отклонения, както и граждани, които живеят в чужбина или не са спазили принципа на уседналост.  Седмици преди изборите се оказа, че хиляди граждани в цялата страна са попаднали в забранителните списъци заради неточности в списъците на МВР, които впоследствие бяха отстранени.
Макар и крайният срок все още да не е дошъл, от местното подразделение на Избирателната комисия изразяват притеснението си от забавянето на бюлетините, които все още не са доставени в общината, а това от своя страна ще доведе до затруднения при разпределянето им по секциите. Последните указания на ЦИК са във всяка избирателна секционна комисия, в която са записани над 200 избиратели, да има по две кабини за гласуване.



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар