Вход | Регистрация

Община Велико Търново спечели 1 милион лева за социален проект

Световната банка ще отпусне парите за подпомагане и социализация на деца от бедни семейства

Община Велико Търново спечели 1 милион лева за социален проект
Снимка: Булфото

Община Велико Търново спечели 1 млн. лева от Световната банка със социален проект за подпомагане на деца до 7-годишна възраст и семействата им. Утре кметът на старата столица д-р Румен Рашев и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще подпишат специален меморандум, който ще позволи стартирането на проекта.

Точната сума, която ще бъде преведена от Световната банка, е 1 049 524 лв, като Община Велико Търново ще участва със съфинансиране в размер на 65 000 лева. Целта на проекта е да се предотврати социалната изолация и да се намалят негативните ефекти на бедността сред децата. В рамките на инициативата се предвижда на малчуганите от уязвими семейства да се предоставят различни социални и здравни услуги, а родителите им да бъдат частично или изцяло освободени от такси за детски градини и ясли.

Общинската администрация планира и построяването на Общностен център, който да предоставя социални услуги на деца до 7 години и семействата им. В институцията ще се решават различни образователни и здравни проблеми, ще бъдат обучени социални работници и персонал за детските градини и яслите.

Според проекта Общностният център ще се помещава в сградата на бившия пионерски дом на булевард "България" във Велико Търново, която ще бъде ремонтирана за целта. Ще бъдат изградени специални помещения за работа с родители с рискови бременности, многодетните семейства и от малцинствата, както и рампи за детски и инвалидни колички, които да улеснят достъпа до сградата.

Името на проекта е "Инвестицията в ранното детство – гаранция за благосъстоянието на децата и семействата в община Велико Търново", а продължителността му е 2 години. По данни на статистиката в общината живеят 146 деца с психически и физически увреждания.

Проектът предвижда за новородените, за които се установи, че страдат от увреждане, да бъдат полагани грижи от най-ранна възраст, за да се избегнат усложнения и доколкото е възможно да се намали лошият ефект на заболяването. За целта ще бъдат създадени два екипа, които да помагат на семействата при отглеждането на такива деца и ще посредничат между тях и социалните институции.



Източник: в. "Янтра днес"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар