Вход | Регистрация

Община Луковит стартира проект за превенция на бедността при децата

Инициативата е насочена към уязвими социални групи и цели да насърчи ранното детско развитие

Община Луковит стартира проект за превенция на бедността при децата
Снимка: Булфото

"Уникално е всяко дете" е озаглавен проектът за социално включване на община Луковит, който ще стартира тази седмица. Инициативата се финансира от Министерството на труда и социалната политика със заемни средства от Международната банка за възстановяване и развитие в размер на 118 018 лева. Община Луковит поема ангажимента да се включи в обезпечаването на проекта със 17 214 лева.

Основната идея на "Уникално е всяко дете" е да се насърчи процеса на ранно детско развитие и превенция на бедността в уязвими социални сегменти. Целевите групи на начинанието са децата до седем години и техните родители, като акцент ще бъде поставен върху работата с ромската общност в Луковит и село Торос.

Сред предвидените дейности са консултиране и подкрепа, семейно планиране, интеграционни дейности, здравни консултации, мониторинг за готовността за обучение, лятно училище и мобилна работа. По проекта са предвидени и строително-ремонтни работи в Центъра за консултативна работа - ще бъдат ремонтирани и обзаведени стаи за групова, индивидуална и екипна работа, детски кът и санитарен възел.

Реновиране и обзавеждане ще има и за здравния кабинет в квартал "Изток", където ще се дават здравни консултации на деца до 7 години. В детската ясла ще бъде изграден кът с пясъчници и детски площадки за психомоторно развитие на децата.

По проекта са ангажирани специалисти от различни сфери - социални работници, педагози, логопед, психолог, педиатър, гинеколог и медиатори.

"Уникално е всяко дете" предвижда механизъм за включване на всички заинтересовани страни чрез обществен съвет, включващ кметовете на населените места, директорите на детските заведения, представители на общинската администрация и на неправителствени организации.



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар