Вход | Регистрация

Орязват порциона на военните с 2 лв.

Заповедта за това е на министър Николай Ненчев, който обеща да не ощетява военните от социалните им придобивки

Орязват порциона на военните с 2 лв.
Министерство на отбраната

Намалява се дневният порцион на курсантите от военните училища в страната и на повечето от останалите категории военнослужещи на действителна служба. Това става със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев.

Вместо досегашните 10,30 лв. безплатната храна на воените вече ще струва по 8,17 лв. на ден, съобщи "Фокус".

Намалението на цената е било обсъдено на последното заседание на Парламентарната комисия по отбрана. Според представители на Министерството на отбраната това се налагало заради поевтиняването на свинското месо.

Намалението на дневния порцион с над 2 лв. едва ли ще реши финансовите проблеми на армията. Тя има нужда от спешен професионален преглед на бойните възможности, от точно дефиниране и преформулиране на правата и ангажиментите на цивилното и военното ръководство и от редукция на администрацията, коментират експерти пред "Фокус".

От агенцията припомнят, че по време на протестите на служителите в сектор "Сигурност" в началото на ноември министърът на отбраната Николай Ненчев обеща да запази социалните придобивки на военнослужещите.

"Министерството е положило огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта от запазването на съществуващите придобивки", увери Ненчев. По същото време заповедта на министъра за икономии в дневния порцион вече е била в сила.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар